Επιτομή:
Στην παρούσα εργασία μελετούνται βασικοί εννοιολογικοί όροι όπως είναι η εκπαίδευση, η διδασκαλία και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι μορφές και οι τύποι της διδασκαλίας, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν μέχρι και σήμερα στα εκπαιδευτήρια καθώς και τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρεται η γνώση στους σπουδαστές. Γιατί είναι τόσο σημαντική η διαμόρφωση και ο σχηματισμός μιας δομημένης εκπαιδευτικής κουλτούρας στα σχολεία; Και για ποιο λόγο είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τις νέες τεχνολογικές μεθόδους διδασκαλίας; Πώς μπορούμε να βρούμε μία ισορροπία στην παλαιά και νέα μορφή εκπαίδευσης που φαίνεται να αγγίζει τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Η θεμελίωση ενός τρόπου μεταλαμπάδευσης της γνώσης είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στην διαμόρφωση όχι μόνο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και του χαρακτήρα του κάθε σπουδαστή.
Είναι δυστυχώς επιστημονικά γνωστό το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες όσον αφορά τη συμβολή της τεχνολογικής ταυτότητας στα σχολεία και στον ρόλο που διαδραματίζουν γύρω από την επιτυχία ή μη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Ωστόσο, το να ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες στα σχολικά ιδρύματα και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο, κατανόηση και άμεση αποδοχή και από την πλευρά του διδάσκοντα και από την πλευρά του διδασκόμενου. Η πίστη του να δεχτεί ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει κάποιο tablet, παρουσιάσεις, σύγχρονά εργαλεία επεξεργασίας της πληροφορίας και μετάδοσης στους σπουδαστές είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.
Εκτός από το θεωρητικό επίπεδο, γίνεται μια ενδελεχής αναφορά στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας μελέτης όπου παρουσιάζονται πραγματικές πρακτικές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο δίνονται οι πραγματικές διαστάσεις της κουλτούρας που πρέπει να διέπει το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα και το πόσο εύκολο είναι τελικά για τον σπουδαστή να το ενστερνιστεί , να το αποδεχτεί ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να μάθει μέσα από αυτήν.
Ο λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα ήταν για να μελετηθούν σε πιο εκτενέστερο βαθμό οι λόγοι που οδηγούν σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να στραφούν σε διαφορετικούς και πιο σύγχρονους μεθόδους διδασκαλίας. Τι είναι αυτό που λείπει στις σχολικές τάξεις και τι είναι αυτό που θα φέρει μία νέα πνοή μάθησης στους σπουδαστές; Είμαστε πεπεισμένες ότι το θεωρητικό κομμάτι σε συνδυασμό με το ερευνητικό που έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα δώσουν στην έννοια της μαθησιακής ταυτότητας μια διαφορετική οπτική.