Επιτομή:
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε έχει ως σκοπό την παρουσίαση ενός βραχείας διάρκειας θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης που περιλαμβάνει: άσκηση που στοχεύει στην αλλαγή της λειτουργίας της κατάποσης μέσω ενδυνάμωσης των μυών του υπερυοειδούς συμπλέγματος (Chin Tuck Against Resistance) και αισθητηριακής προσέγγισης των δυσφαγικών συμπτωμάτων μέσω θερμικής απτικής διέγερσης της καταποτικής απόκρισης (Thermal Tactile Stimulation) σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ).
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 15 ασθενείς με διαταραχές κατάποσης μετά από ΑΕΕ. Κατά την είσοδό τους στο κέντρο αποκατάστασης, κάθε ασθενής υποβλήθηκε σε διεξοδική αξιολόγηση επικοινωνίας και κατάποσης. Εάν ο ασθενής πληρούσε όλα τα κριτήρια εισαγωγής στην έρευνα, ακολουθούσε η αντικειμενική εξέταση κατάποσης. Έπειτα οι ασθενείς εντάχτηκαν στο πρόγραμμα θεραπείας διάρκειας δύο εβδομάδων. Στο τέλος της θεραπευτικής περιόδου, η αντικειμενική εξέταση κατάποσης επαναλαμβανόταν. Η νέα συλλογή δεδομένων επέτρεψε την σύγκριση αποτελεσμάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις ερευνητικές ερωτήσεις.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως το θεραπευτικό πλάνο έφερε αλλαγές σε όλες τις μεταβλητές, γεγονός που επιβεβαιώνεται, ακόμα και μετά την εφαρμογή του κριτηρίου Holm - Bonferroni για διόρθωση πολαπλών συγκρίσεων. Οι μεταβλητές στις οποίες η θεραπεία επέφερε στατιστικά σημαντικές αλλαγές ήταν: ο βαθμός λειτουργικότητας σίτισης και ενυδάτωσης των ασθενών, η σοβαρότητα της δυσφαγίας, η παρουσία και ο βαθμός φαρυγγικών εκκρίσεων, η ταχύτητα καταποτικής απόκρισης μετά τη θεραπεία, το επίπεδο σοβαρότητας των φαρυγγικών υπολειμμάτων και ο βαθμός εισχώρησης/εισρόφησης βλωμού στην τραχεία.
Η παρούσα μελέτη μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την πραγματοποίηση παρομοίων μελλοντικών ερευνών, με σκοπό την εύρεση νέων θεραπευτικών τεχνικών και ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών που σχετίζονται με την κατάποση.