Επιτομή:
Εισαγωγή: Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι μια σημαντική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας και αποτελούν πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς. Μέτρα ελέγχου της μόλυνσης περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, την τήρηση της υγιεινής των χεριών, την εφαρμογή των συνήθων προφυλάξεων για τη μείωση της μετάδοσης.
Σκοπός της Μελέτης: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση του γνωστικού επίπεδου του νοσηλευτικού προσωπικού των χειρουργικών κλινικών σε σχέση με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στην τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Υλικά – Μέθοδος : Για τη διεξαγωγή της έρευνας δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που αποτελούταν από 44 κλειστές ερωτήσεις. Αναρτήθηκε σε ιστότοπους και blog νοσηλευτών. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 153 άτομα και η επεξεργασία των απαντήσεων πραγματοποιήθηκε από το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προφανές πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων κατά κύριο λόγο θεωρεί πως διαθέτει αρκετές γνώσεις γύρω από την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων ενώ η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι η καθαριότητα των χειρουργικών κλινικών συμβάλλει συχνά στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων (88,2%) ενώ οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω της άμεσης επαφής από ασθενή σε ασθενή ή το προσωπικό (98%). Τέλος, παράγοντας μετάδοσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος είναι η αερογενής μετάδοση νοσημάτων (90,2%).
Συμπεράσματα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στα προστατευτικά μέτρα και στις άσηπτες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των λοιμώξεων. Η πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων αφορά κάθε επαγγελματία υγείας ο οποίος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τα προστατευτικά μέτρα ενώ ο ρόλος του νοσηλευτή τοποθετείται στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζει με κύριο μέτρο πρόληψης την χρήση των γαντιών.