Επιτομή:
Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από ένα έντονα παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον με ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, κάθε χώρα καλείται να ανταποκριθεί, προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική της πολιτική. Η εκπαίδευση, μια βασική κοινωνική λειτουργία, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της κουλτούρας ενός λαού, που επηρεάζει την οικονομική του ανάπτυξη και συμβάλλει στην ατομική, κοινωνική και εθνική του πρόοδο.
Η επιχειρούμενη ανάλυση εστιάζει στις ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εγκαθίδρυση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς συνιστά ένα πλαίσιο και μια διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης, με στόχο τη διαρκή βελτίωση, τη συμμετοχή του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και την ικανοποίηση του αποδέκτη των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης της φιλοσοφίας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της εφαρμογής του μοντέλου αριστείας EFQM, ενός εργαλείου που εξετάζει τις τωρινές συνθήκες και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό στην ελληνική πραγματικότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν διευθυντές δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του ερωτηματολογίου καθώς είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και εύχρηστο εργαλείο συλλογής δεδομένων για επισκοπήσεις που παρέχει δομημένα συχνά αριθμητικά δεδομένα, μπορεί να επιδοθεί χωρίς την παρουσία του ερευνητή και είναι σχετικά εύκολο και εύληπτο στην ανάλυση.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με τα κριτήρια της Ηγεσίας, της Στρατηγικής & Πολιτικών, των Ανθρώπων, των Συνεργατών & Πόρων, καθώς και των Διαδικασιών, του πλαισίου αξιολόγησης, παρατηρούνται χαρακτηριστικά ποιότητας σε ικανοποιητικό βαθμό για το παρόν, ενώ για το μέλλον τα στοιχεία δείχνουν σαφέστατη τάση βελτίωσης.