Επιτομή:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στην συγκεκριμένη εργασία θα αναλύσουμε ορισμένα είδη εξαρτισιογόνων ουσιών, όπως επίσης και την ευθύνη της αγωγής της υγείας, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Θα περιοριστούμε βέβαια στην αγωγή της υγείας όσον αφορά τους ενήλικες, καθώς και στην συμβολή των Τ.Π.Ε στο έργο αυτό της εκπαίδευσης.
ΣΚΟΠΟΣ: Στο ερευνητικό σκέλος της παρούσας πτυχιακής εργασίας, έγινε η προσπάθεια να στηριχθεί η άποψη πως μέσο των φορέων αγωγής υγείας και των Τ.Π.Ε είναι εφικτό να ενημερωθούν και να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις τους οι ενήλικες. Στόχος του έργου αυτού ήταν να αποδειχθεί η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των ενηλίκων και στον τομέα της αγωγής της υγείας.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Κατόπιν συνεννοήσεως με τα ΙΕΚ Αγρίνιου, Μεσολογγίου έγινε επίσκεψη στον χώρο φοίτησης και χορηγήθηκε σε 32 σπουδαστές το πρώτο κατά σειρά ερωτηματολόγιο, το οποίο θα υπάρχει στο κεφάλαιο με το ερευνητικό σκέλος της πτυχιακής εργασίας. Στο ερωτηματολόγιο αυτό, πέραν από τις ερωτήσεις δημογραφικού περιεχομένου, υπήρχαν και ερωτήσεις που εξέταζαν και τις γενικές γνώσεις των σπουδαστών σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις συναφείς τους έννοιες, αλλά και ενδεικτικές ερωτήσεις που διατύπωναν την στάση των σπουδαστών απέναντι στους χρήστες και στις ουσίες αυτές . Στην συνέχεια, έγινε παρουσίαση διάλεξης στους σπουδαστές και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια, σχετικά με το ζήτημα. Μετά από μία εβδομάδα, ένα παρόμοιο ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε ξανά στους ίδιους σπουδαστές, ώστε να διαπιστώσουμε εάν η διάλεξη και το ενημερωτικό φυλλάδιο επηρέασαν τις γνώσεις και την στάση τους. Ακόμα μοιράστηκε ένα έντυπο αξιολόγησης για να διαπιστώσουμε κατά πόσο ωφέλιμη ήταν η παρέμβαση μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ως αποτέλεσμα της εργασίας καθώς και της παρέμβασή μας αυτής, διαπιστώνεται αναγκαία η ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με το θέμα των ψυχοτρόπων ουσιών. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει άγνοια και προκατάληψη εις’ βάρος των χρηστών και των ουσιών, με το 81,25% να παραδέχεται πως είναι λίγο ή και καθόλου ενημερωμένος σχετικά (50% και 31,5% αντίστοιχα) . Κατόπιν της ενημέρωσης των σπουδαστών διαπιστώσαμε πως η γνώσεις τους γύρω από το ζήτημα βελτιώθηκαν σημαντικά, καθώς και η προκατάληψη απέναντι στο ζήτημα φάνηκε να παρουσιάζει κάποια σχετική μείωση. Συνεπώς, τα προγράμματα αγωγής της υγείας, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε κοινωνικά ζητήματα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της κοινωνίας.