Επιτομή:
H παρούσα εργασία πραγματεύεται ζητήματα πρόσβασης διεμφυλικών ατόμων στην υγειονομική περίθαλψη και ειδικότερα ασχολείται με τη νοσηλευτική συμβολή στη διαχείριση και προαγωγή της υγείας των ατόμων αυτών, όταν απευθύνονται σε υπηρεσίες υγείας.
Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, πρόσφατων ξενόγλωσσων, κυρίως, ερευνών και άρθρων, παρουσιάζονται διάφορες πλευρές της νοσηλευτικής διεργασίας. Πηγές στη βιβλιογραφική αναζήτηση αποτέλεσαν τα Science Direct, PubMed και Medscape και οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιηθήκαν ήταν,transgender healthcare, transgender nursing, lgbt nursing. Καταρχήν η εργασία εστιάζει σε θέματα εννοιολογικού προσδιορισμού των όρων που συνδέονται με την έννοια της διευμφυλικότητας και του πλαισίου που διέπει τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων.
Στη συνέχεια, και με βάση την αποτύπωση που έχει επιτευχθεί από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, παρουσιάζονται τα ζητήματα που αναδεικνύονται ως τα πιο σημαντικά στην πρόσβαση των διευμφυλικών στο σύστημα υγείας.
Ακολουθεί η παρουσίαση και συστηματοποίηση των καλών πρακτικών υγειονομικής περίθαλψης που προτείνονται ή εφαρμόζονται από το νοσηλευτικό προσωπικό για τα διεμφυλικά άτομα (π.χ. εισαγωγή, παραμονή και έξοδος από το νοσοκομείο). Στην ενότητα αυτή αναφέρονται στοιχεία για την πρόληψη και οδηγίες σχετικά με τις εξετάσεις και το χρόνο που πρέπει να πραγματοποιούνται. Τέλος, παρουσιάζονται τρία παραδείγματα νοσηλευτικής διεργασίας.
Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω προσέγγιση είναι η μεγάλη έλλειψη γνώσης, θεωρητικής και πρακτικής για τα θέματα αυτά. Το κυριότερο εμπόδιο είναι οι προκαταλήψεις της κοινωνίας γενικότερα, των επαγγελματικών υγείας ειδικότερα για τα ζητήματα ταυτότητας φύλου. Επίσης είναι απαραίτητο να επισημανθεί ως σημείο προβληματισμού και περαιτέρω διερεύνησης για την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα, οι τιμές αναφοράς των εργαστηριακών εξετάσεων.