Επιτομή:
Στην ελληνική έννομη τάξη η πολύμορφη διοικητική δραστηριότητα της δημόσιας εξουσίας, ήτοι των οργάνων της δημόσιας διοίκησης, εμπερικλείεται στην ενιαία νομική έννοια της διοικητικής πράξης. Η δημόσια διοίκηση ως ένα σύνθετο θεσμικό πλέγμα ποικιλώνυμων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, κυβερνητικών και διοικητικών, είναι εξ ορισμού επιφορτισμένη με τη θέσπιση μονομερών κανόνων δικαίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Η διοικητική πράξη επιχειρεί να συνδέσει τον οικείο νόμο με το διοικούμενο, συμβάλλοντας στη θετική έκβαση και εφαρμογή του.
Η παρούσα εργασία εστιάζει στο νομικό καθεστώς έκδοσης κανονιστικών διοικητικών πράξεων και το δικαστικό τους έλεγχο, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής διακυβέρνησης, καθώς και στις πρακτικές εφαρμογές του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Άλλωστε, η δράση της διοίκησης υπόκειται σε διαρκή έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών της από τα αρμόδια δικαστήρια.
Στην πραγματικότητα, η ενασχόληση με την εξεταζόμενη προβληματική, αν και χαρακτηρίζεται ως ένα αυστηρό τεχνικό πεδίο του διοικητικού δικαίου, εντούτοις αντανακλά τις σύγχρονες τάσεις της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας στο πλαίσιο των σύνθετων μορφών κρατικής δράσης και παρέμβασης μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας. Συνεπώς, η κλιμάκωση της άσκησης ένδικων βοηθημάτων στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια επιβεβαιώνει την παροχή έννομης προστασίας του διοικούμενου – πολίτη σε όλους τους οργανωτικούς άξονες του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.