Επιτομή:
ΣΚΟΠΟΣ : Στην παρούσα έρευνα εφαρμόστηκε η τεχνική κινητοποίησης μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό Ergon Technique στο κάτω μη ισχυρό άκρο ως απόδειξη της βελτίωσης της απόδοσης της δύναμης του κάθετου άλματος πραγματοποιώντας 4 διαφορετικά άλματα πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα ( Chronojump).
ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην έρευνα συμμετείχαν 60 ερασιτέχνες αθλητές , φοιτητές του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας ,οι οποίοι κατά την περίοδο των μετρήσεων ήταν ενεργοί και σε καλή φυσική κατάσταση. Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από 2 ομάδες , 30 αγόρια και 30 κοπέλες. Η μέτρηση της δύναμης των 4 αλμάτων (διποδικο άλμα με τα χέρια ελεύθερα, διποδικό άλμα με τα χέρια στις λαγόνιες ακρολοφίες και 2 μονοποδικά άλματα αντίστοιχα δεξί και αριστερό άκρο) έγινε πριν την εφαρμογή της Ergon Technique , μετά και 1 ημέρα αργότερα. Η δοκιμασία Y BALANCE TEST για τον προσδιορισμό της δυναμικής ισορροπίας μετρήθηκε πριν την εφαρμογή και την επόμενη ημέρα. Η εφαρμογή της τεχνικής έγινε στο μη ισχυρό άκρο κάθε αθλητή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέσω του ΑΝΟVA φάνηκε ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές στις διάφορες συνθήκες του ύψους τόσο στο διποδικό άλμα με τα χέρια ελεύθερα (f=3,279, p=0,040), στο διποδικό άλμα με τα χέρια στις λαγόνιες ακρολοφίες (f=3,11, p=0,047) και στο κάτω άκρο που δέχθηκε θεραπεία (f=3,87, p=0,025). Για τον χρόνο αιώρησης (TF) και για τα 4 άλματα βρέθηκε ότι υπήρξε γραμμική αύξηση από την συνθήκη ¨πριν την θεραπεία¨ μέχρι τη συνθήκη ¨1 μέρα μετά τη θεραπεία. Η εξέλιξη μεταξύ της συνθήκης ¨πριν την θεραπεία¨ μέχρι την συνθήκη ¨1 μέρα μετά τη θεραπεία¨ ήταν στατιστικά σημαντική (p=0.028).Για το Y BALANCE TEST μέσω συγκρίσεων των t-test φάνηκε ότι η απόδοση βελτιώθηκε σημαντικά προς όλες τις κατευθύνσεις και για το άκρο που δέχθηκε θεραπεία και για το άκρο που δεν δέχτηκε θεραπεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της τεχνικής Ergon® IASTM επιφέρει πιθανή αύξηση μυϊκής απόδοσης σε ερασιτέχνες αθλητές . Η εφαρμογή και αξιολόγηση της τεχνικής Ergon® IASTM σε επιπλέον τυχαιοποιημένες μελέτες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση σταθερών συμπερασμάτων σχετικά με θετική επίδραση της στην μυϊκή απόδοση.