dc.description.abstract |
Η έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι δημοφιλής εδώ και αρκετά χρόνια και ειδικότερα κατόπιν της οικονομικής κρίσης. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η ανεργία, η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και η δυσχέρεια στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποσκοπούν στην καταπολέμηση των κοινωνικών προβλημάτων: της αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση φτώχιας, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της τοπικής ανάπτυξης, την προστασίας του περιβάλλοντος και την πολιτισμική κληρονομιά, την αντιμετώπιση των θεμάτων της οικολογίας, της παιδείας, της υγείας, την μείωση των ανισοτήτων, την στήριξη των ευάλωτων/ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Λύση στη μείωση του βιοτικού επιπέδου για μεγάλες κοινωνικές ομάδες στη χώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα όπου δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της χώρας μας και ειδικά τους νέους για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την επίτευξη ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.
Το βασικό μήνυμα του κινήματος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και εν γένει από «τους άλλους» να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, αλλά θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε φορείς της αλλαγής και της λύσης. Η νέα μορφή επιχειρηματικότητας μπορεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων προσφέροντας νέες ιδέες για αλλαγή ευρείας κλίμακας στο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο που επικρατεί στη χώρα μας.
Η παρούσα εργασία στοχεύει να πληροφορήσει στις έννοιες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να παρουσιάσει μια επιχειρηματική ιδέα και σχέδιο δημιουργίας μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην περιοχή του Αιγίου. |
el |