Επιτομή:
Εισαγωγή-Σκοπός: Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αύξηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων, κυρίως των κάτω άκρων, χωρίς να επηρεάζει τη δύναμη των μυών που ενεργούν σε αυτό.Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αυτοδύναμης μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης μεχρήση αφρώδους κυλίνδρου (foam roll) στο εύρος τροχιάς των κινήσεων και τη δυναμη των εκτεινόντων μυών του κορμού συγκριτικά με ασκήσεις αυτοδιάτασης.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 25 άτομα, 14 άνδρες και 11 γυναίκες, ηλικίας 23-39 ετών.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της διασταυρούμενης εφαρμογής των παρεμβάσεων (cross over experimental design) και οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν με τυχαία σειρά, αυτοδύναμη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση και ασκήσεις στατικών διατάσεων του κορμού διαρκειας 7 λεπτών με διάλλειμα μία εβδομάδα μεταξύ των παρεμβάσεων. Το εύρος τροχιάς της πλάγιας κάμψης και στροφής του κορμού, η αναδίπλωση του κορμού καθώς και η ενεργητική έκταση του κορμούαξιολογήθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων. Παράλληλα αξιολογήθηκε η μέγιστη δύναμη και η αντοχή στη δύναμη των εκτεινόντων μυών του κορμού.
Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της παρούσας μελέτης έδειξε σημαντική αύξηση του εύρους τροχιάς της πλάγιας κάμψης, της στροφής και της αναδίπλωσης του κορμούκαι με τις δύο μεθόδους. Η μέγιστη δύναμηκαι η αντοχή στη δύναμη των εκτεινόντων μυών του κορμού ωστόσο παρουσίασε σημαντική αύξηση μετά την εφαρμογή αυτοδύναμης μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης ενώ μετά την εκτέλεση αυτοδιατάσεων παρουσίασε σημαντική μείωση.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι τόσο η αυτοδύναμη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση με αφρώδη κύλινδροόσο και οι στατικές διατάσεις βελτιώνουν σημαντικά το εύρος τροχιάς των κινήσεων τουκορμού συμβάλλοντας με την πρώτη να συμβάλλει στην παραγωγή μεγαλύτερηςδύναμης των εκτεινόντων μυών του κορμού σε αντίθεση με τις στατικές αυτοδιατάσεις.