Επιτομή:
Σκοπός: Ο σχεδιασμός του διαγνωστικού αλγόριθμου για το Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου και κυρίως η διερεύνηση του αποτελεσματικότερου τρόπου αντιμετώπισής του βάσει των δεδομένων της σύγχρονης βιβλιογραφίας.
Πηγές δεδομένων: Χρησιμοποιήθηκαν τρεις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, MedLine, Cochrane Library)
Μέθοδοι ανασκόπησης: Έγινε αναζήτηση σε κάθε βάση δεδομένων των τελευταίων 10 χρόνων έως τον Σεπτέμβρη του 2018. Ως λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν: “patellofemoral pain”, ”anterior knee pain”, “physiotherapy”, “exercise”. Συμπεριλήφθησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCT) που διερευνούν την σημασία της φυσικοθεραπείας σε άτομα με Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου. Η ποιότητα των επιλεγμένων μελετών αξιολογήθηκε με την χρήση της κλίμακας βαθμολόγησης κριτηρίων PEDro.
Αποτελέσματα: Συνολικά 352 άρθρα εντοπίστηκαν στην έρευνα. 11 τυχαιοποιημένες έρευνες με συνολικά 865 συμμετέχοντες επιλέχθηκαν για πλήρη ανασκόπηση. Οι φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εφαρμογή kinesiotape, οι ασκήσεις ανοιχτής και κλειστής κινητικής αλυσίδας, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ισχίου με αντίσταση, η εφαρμογή επιγονατιδικού κηδεμόνα, οι ασκήσεις νευρομυϊκού ελέγχου, οι ασκήσεις λειτουργικής σταθεροποίησης, η ενδυνάμωση των μυών του κορμού και του γόνατος, οι τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης και η εφαρμογή ισχαιμικής πίεσης στον έσω πλατύ μυ.
Συμπεράσματα: Στα άρθρα που εξετάστηκαν, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του γόνατος και του ισχίου φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές στη βελτίωση του πόνου και της λειτουργικότητας συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις.