Επιτομή:
Η Διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μαθηματική θεμελίωση της σημασιολογικής περιγραφής των υπηρεσιών δικτύου τηλεπικοινωνιών. Η μονοσήμαντη σημασιολογική περιγραφή των υπηρεσιών στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών απαιτεί, αφενός, από πλευράς τυπικής αναπαράστασης του πεδίου, τη χρήση οντολογιών, και αφετέρου, από πλευράς αυστηρής μονοσήμαντης θεμελίωσης, την εφαρμογή μιας μαθηματικής θεώρησης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι οντολογίες παρέχουν έναν τρόπο αναπαράστασης της γνώσης, έτσι ώστε αυτή να καθίσταται άμεσα επεξεργάσιμη από υπολογιστικά συστήματα και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα κοινό πλαίσιο κατανόησης για όλους (άνθρωποι και μηχανές). Παράλληλα, η μαθηματική θεμελίωση μιας τέτοιας αναπαράστασης προσφέρει την ορθότητα και τη συνέπεια που απαιτούνται για τη μονοσήμαντη περιγραφή του πεδίου γνώσης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της εργασίας μελετάται η εφαρμογή της FCA, ως η καταλληλότερη μαθηματική θεμελίωση, για τη σημασιολογική περιγραφή των υπηρεσιών που παρέχουν τα B3G δίκτυα. Η εργασία δομείται ως ακολούθως.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε κάποιες γενικές έννοιες που σχετίζονται με το πεδίο των υπηρεσιών στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών και στην ιστορική αναδρομή στις γενιές των δικτύων των τηλεπικοινωνιών, στα είδη δικτύου που υπάρχουν και στην περιγραφή των B3G συστημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα χαρακτηριστικά και τη διαχείριση αυτών, στην έννοια της δυναμικής αναδιάρθρωσης, στα cognitive δίκτυα επικοινωνιών, στις προκλήσεις με τη χρήση φάσματος και στην Dynamic Selforganising Network Planning Management.
Στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζεται η οντολογία, παρατίθενται οι λόγοι δημιουργίας μιας οντολογίας, τα δομικά στοιχεία της, καθώς επίσης και οι κατευθυντήριες οδηγίες κατασκευής μιας οντολογίας για την τυπική αναπαράσταση ενός πεδίου ενδιαφέροντος.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της Formal Concept Analysis, ως η καταλληλότερη μαθηματική θεμελίωση της σημασιολογικής περιγραφής ενός πεδίου ενδιαφέροντος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, αφού τεθεί ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα της κατασκευής της B3G οντολογίας και παρουσιαστεί ο σκοπός και τα πιθανά σενάρια εφαρμογής της, αναλύονται οι όροι που θα αποτελέσουν τις βασικές οντότητες για τη σημασιολογική περιγραφή των υπηρεσιών των B3G δικτύων.
Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύνθεση της χρήσης της FCA για το σχεδιασμό μιας οντολογίας που θα περιγράφει σημασιολογικά τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και δικτύων.