Επιτομή:
Αρχικά γίνεται μια σύντομη αναδρομή στα ψηφιακά μέσα που ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν για ανταλλαγή πληροφοριών και πως αυτά ακολουθώντας την τεχνολογική εξέλιξη, απόκτησαν ειδησεογραφικό χαρακτήρα. Το σημείο καμπής παρατηρήθηκε με την εμφάνιση των προσωπικών ιστολογίων (blog) και του youtube που φιλοξένησε κανάλια ειδησεογραφικού χαρακτήρα. Πλέον υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες ειδησεογραφικού χαρακτήρα με το Facebook να ηγείται.
Στη νέα αυτή μορφή δημοσιογραφίας δόθηκε βήμα σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς που έχουν μόνο ψηφιακή υπόσταση, χωρίς τη στήριξη κάποιου συμβατικού μέσου. Επομένως οι εμπλεκόμενοι στο έργο της δημοσιογραφίας αυξήθηκαν και ακολούθως αυξήθηκε το κοινό που ενημερώνεται ψηφιακά. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της ψηφιακής ενημέρωσης είναι οι ψευδείς ειδήσεις, φαινόμενο που πήρε πραγματικά ανησυχητικές διαστάσεις στην περίπτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Αμερικής το 2016. Έκτοτε έχει αρχίσει ανάπτυξη και έρευνα προς τη δημιουργία εργαλείων περιορισμού ψευδών ειδήσεων.
Ο Ελληνικός τύπος ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ελλήνων της διασποράς κατά την εποχή του διαφωτισμού και από το 1940 και μετά απέκτησε κυρίως πολιτικό χαρακτήρα λόγω των εσωτερικών αντιπαραθέσεων που προέκυψαν. Το 1960 είναι αφετηρία άνθισης για την κυκλοφορία των εφημερίδων, που συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 1990, όπου παρατηρείται μια διαρκής πτώση μέχρι και σήμερα. Το 1990 εμφανίζονται και τα πρώτα Ελληνικά ιδιωτικά κανάλια τα οποία συμμετέχουν στην ειδησεογραφία. Οι εφημερίδες για να ανακάμψουν συμπεριλάμβαναν οπτικοακουστικά μέσα στις εκδόσεις τους ή παρεμφερή ψυχαγωγικά έντυπα ακόμα και λογοτεχνικά βιβλία. Στην έρευνα του Reuters για το 2018 που αφορά τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, τα Ελληνικά μέσα κατατάσσονται στην προτελευταία θέση όσον αφορά την αξιοπιστία.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διαφημιστικών δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις και μείωση των διαφημιστικών δαπανών για έντυπα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδικτυακές συνδρομές σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς που διαρκώς αυξάνονται σε αντίθεση με την πτώση που σημειώνει ο αριθμός των αντιτύπων που κυκλοφορούν. Το αναγνωστικό κοινό που προτιμά τα ψηφιακά μέσα ως τρόπο ενημέρωσης συνεχίζει να αυξάνεται, με την πλειοψηφία τους να προτιμά κινητές συσκευές έναντι προσωπικών υπολογιστών. Αυτή η μεταβολή από το έντυπο προς το ψηφιακό, έχει ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας του κλάδου, παρά τον εμπλουτισμό των αιθουσών συντακτών με νέες θέσεις εργασίας που αφορούν αποκλειστικά την ψηφιακή ενημέρωση.