Επιτομή:
Εισαγωγή: Η λεκτική βία αποτελεί ένα συχνό κοινωνικό φαινόμενο που παρατηρείται και στον κλάδο της νοσηλευτικής. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η νοσηλευτική αποτελεί ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την άμεση συναναστροφή των νοσηλευτών με ασθενείς και διοικητικό προσωπικό, καθίσταται σαφές ότι το φαινόμενο της λεκτικής βίας δεν γίνεται να απουσιάζει από την επαγγελματική ζωή των νοσηλευτών.
Σκοπός: Η παρούσα ερευνητική εργασία στοχεύει στην διερεύνηση του φαινομένου της λεκτικής βίας στην επαγγελματική ζωή του νοσηλευτικού προσωπικού.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο VerbalAbuseScale. Το δείγμα (n=168) απαρτίζονταν από νοσηλευτές που εργάζονταν σε κλινικές, μονάδες, κέντρα υγείας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αποτελέσματα: Φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού ανεξαρτήτου ηλικίας έχει υπάρξει θύμα ή θεατής λεκτικής βίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 97,6%. Η σχέση με τον υβριστή ποικίλει με τον άμεσο προϊστάμενο να έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό 21,4%. Όσο αναφορά στη συχνότητα του φαινομένου ένα μεγάλο μέρος του δείγματος (26,8%) απάντησε ότι ο ρυθμός της συχνότητας φτάνει έως και περισσότερες από μία φορές ετησίως. Το είδος της λεκτικής συμπεριφοράς το οποίο φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δέχτηκαν ήταν η επίρριψη ευθυνών με ποσοστό 28,6% χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο πάρα πολύ συχνό και σοβαρό. Όσο αναφορά στις πρώτες σκέψεις των ερωτηθέντων οι οποίοι έγιναν αποδέκτες λεκτικής βίας, φαίνεται ότι οι περισσότεροι (57,7%) δεν επιρρίπτουν ευθύνες στον εαυτό τους και πιστεύουν ότι δεν τους αξίζει αυτή η συμπεριφορά καθώς επίσης και ότι ο υβριστής δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει.
Συμπεράσματα: Το εργασιακό περιβάλλον του κλάδου της νοσηλευτικής έρχεται συχνά αντιμέτωπο με επεισόδια λεκτικής βίας έχοντας επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση του φαινομένου της βίαιης λεκτικής συμπεριφοράς.