Επιτομή:
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται επιτακτικό να εξορθολογήσουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μικρότερη δαπάνη του Κράτους. Στα πλαίσια αυτά και ειδικότερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες τους, μιας και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης.
Η παρούσα εργασία, σκοπό έχει να αναλύσει την κατάσταση στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, μέσω της παρουσίασης των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στην χώρα, καθώς επίσης και την παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ακόμη, θα γίνει μια προσπάθεια εισαγωγής των εννοιών του μάνατζμεντ για τα δημόσια νοσοκομεία και θα αναφερθούν έννοιες όπως της αποδοτικότητας των νοσοκομείων και η εφαρμογή αριθμοδεικτών για την μέτρησή της.
Η παρούσα εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το εμπειρικό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα κεφάλαια 1 έως και 4, τα οποία περιλαμβάνουν τις έννοιες του ΕΣΥ, την οργάνωσή του και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, Επίσης, στο 2 κεφάλαιο παρουσιάζονται τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή πως είναι οργανωμένα, ο σκοπός που καλούνται να λειτουργήσουν και οι στόχοι που τίθενται σε αυτά. Το 3 κεφάλαιο παρουσιάζει την έννοια του μάνατζμεντ των δημοσίου νοσοκομείου, πως είναι οργανωμένα και τι προγραμματισμό έχουν. Το 4 κεφάλαιο παρουσιάζει την αποδοτικότητα και τους αριθμοδείκτες που συνδέονται με αυτή.
Το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασία παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο κεφάλαιο 5 καθώς και οι περιορισμοί της. Στο κεφάλαιο 6 γίνεται η εμπειρική ανάλυση, με την περιγραφική στατιστική, τα τέστ κανονικότητας και ανεξαρτησίας και τις συσχετίσεις των δεικτών.
Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εργασία και η βιβλιογραφία.