Επιτομή:
Εκθέσεις υπήρχαν θεωρητικά από τη στιγμή που υπήρχαν και τεκμήρια πολιτισμού. Μόνο η φαντασία μας μπορεί να φτάσει στο βάθος της χρονικής στιγμής που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί το πρώτο δείγμα. Όμως το μουσείο σαν ένας συμβολικός χώρος τοποθέτησης και ανάδειξης των τεκμηρίων αυτών, με αποστολή, σκοπούς και στόχους, αποτελεί πολύ νεότερο όρο.
Σε αυτή την εργασία αντικείμενο μελέτης γίνονται οι διεθνείς Ευρωπαϊκές εκθέσεις του 19ου αιώνα και ο τρόπος που ενέπνευσαν την δημιουργία μουσείων εφαρμοσμένων τεχνών, με επίκεντρο το παράδειγμα του Victoria & Albert Museum.
Η διάρθρωση της εργασίας αποτελείται από τρία βασικά κεφάλαια.
Στο πρώτο, παρουσιάζονται επτά από τις μεγαλύτερες εκθέσεις. Αναλύονται σε ένα ενδεικτικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ως προς τις κτηριακές τους δομές, τα εκθέματά τους, τις καλλιτεχνικές τάσεις που φανέρωναν στις εφαρμοσμένες και τις διακοσμητικές τέχνες, τις βασικές τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσίαζαν, καθώς και σε μερικά από τα αποτελέσματα που επέφεραν.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το Victoria & Albert ως το πρώτο μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών, στο Λονδίνο. Περιγράφεται και αναλύεται από την αρχή της λειτουργίας του, ως προς τους στόχους, τις δομές και τις συλλογές του, φτάνοντας στην σύγχρονη εποχή.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικότερα σημεία σύνδεσης των διεθνών εκθέσεων και των μουσείων εφαρμοσμένων τεχνών. Αρχικά αναλύεται η σύνδεση των εκθέσεων με την ίδρυση του μουσείου Victoria & Albert. Ακολουθεί αναφορά στην ευρύτερη σύνδεση των εκθέσεων με την ανάπτυξη των μουσείων εφαρμοσμένων τεχνών τον 19ο αιώνα, βάσει της ιδεολογικής επιρροής που άσκησαν στην δημιουργία τους.