Επιτομή:
Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία των σχολικών μαθημάτων έχει υπερβεί τα όρια της παραδοσιακής διδασκαλίας εξαιτίας της αξιοποίησης και ενσωμάτωσης σε αυτήν εκπαιδευτικών λογισμικών, πολλά από τα οποία είναι διαθέσιμα και διαδικτυακά (π.χ. Geogebra, Scratch, κ.ά.). Ένα από αυτά τα εκπαιδευτικά λογισμικά/περιβάλλοντα είναι το Scratch, το οποίο βασίζεται στις αρχές του εποικοδομητισμού και του οπτικού προγραμματισμού. Το Scratch χρησιμοποιείται σε πολλά και διαφορετικά μαθήματα με ποικίλους τρόπους και προσεγγίσεις από τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η αξιοποίησή του στα μαθήματα που διδάσκονται στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η σχεδίαση και υλοποίηση μίας διαδικτυακής εκπαιδευτικής εφαρμογής στο περιβάλλον του Scratch v3.0 (https://scratch.mit.edu/), η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό υλικό στο μάθημα της Γεωγραφίας της Ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική εφαρμογή βασίστηκε στο διδακτικό υλικό της Γεωγραφίας και συγκεκριμένα στις διδακτικές ενότητες που αφορούν τα νησιά και τα ποτάμια της Ελλάδας.
Η σχεδίαση της εκπαιδευτικής εφαρμογής υιοθετεί τις αρχές του εποικοδομητισμού και του οπτικού προγραμματισμού, ενσωματώνοντας κατάλληλα χαρακτηριστικά ώστε να επιτρέπει στους μαθητές παίζοντας να διεξάγουν: α) διερεύνηση των βασικών χαρακτηριστικών των νησιών και των ποταμών της Ελλάδας και β) αξιολόγηση των γνώσεών τους.
Η εκπαιδευτική εφαρμογή που αναπτύχθηκε μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη διδασκαλία ως βοηθητικό υλικό για την κατανόηση, την εμπέδωση και την αξιολόγηση των γνώσεων των μαθητών στις αντίστοιχες διδακτικές ενότητες της Γεωγραφίας Ε’ Δημοτικού.