dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Η ΟΑ είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες παγκοσμίως. Στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει την 11η θέση στις ασθένειες που εμφανίζουν αναπηρία. Με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη παχυσαρκία σε ολόκληρο τον κόσμο, αναμένεται ότι το βάρος της ΟΑ θα αυξηθεί και θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα για τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το οικονομικό κόστος και τις χαμένες ώρες εργασίας. Λαμβάνοντας αυτό το υπόβαθρο, απαιτούνται κατάλληλες οδηγίες για τη διαχείριση της ΟΑ. Η ανάπτυξη στρατηγικής θεραπείας που περιλαμβάνει την υποκείμενη φυσιολογία της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων είναι ζωτικής σημασίας. Ο κύριος στόχος της φυσιοθεραπευτικής αντιμετώπισης της ΟΑ του γονάτου είναι η μείωση του πόνου, η αποκατάσταση της λειτουργίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και ο περιορισμός της εξέλιξης της νόσου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθούν και να αναλυθούν οι νεότερες μη επεμβατικές φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
Μεθοδολογία: Για την εκπόνηση της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης χρησιμοποιήθηκαν άρθρα τα οποία αναζητήθηκαν από την παγκόσμια βάση δεδομένων Pubmed, Google Scholar, Scopus, Science direct, heal-link χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά physiotherapy, non operative treatment, osteoarthritis, knee, platelet –rich plasma.
Συμπεράσματα: Σε πρώιμα μετεγχειρητικά στάδια, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν οι θεραπείες του προγράμματος άσκησης αποκατάστασης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει τον υγιή αρθρικό χόνδρο, βελτιώνει τις φυσικές λειτουργίες, μειώνει ορισμένα συμπτώματα της ΟΑ. Τα ερευνητικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι ενέσεις με κορτικοστεροειδή είναι ασφαλείς. Το PRP έχει αποδειχθεί ότι έχει αμφότερα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μέσω αυξητικών παραγόντων. |
el |