Επιτομή:
Στις μέρες μας, ο τουρισμός έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα (Ολυμπία Γιουρουκέλη, 2015) και ακόμα μεγαλύτερη για τα νησιά. Η μελέτη των θεμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι υψηλής σημασίας από μόνη της. Στα πλαίσια της αύξησης των τουριστικών αφίξεων στο νησί της Ζακύνθου και της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας και ανάγκης για αποτελεσματικότητα και πλήρη αποδιτικότητα υπάρχει η ανάγκη νέων τουριστικών μονάδων/υπηρεσιών. Η λήψη της απόφασης για την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας αποτελεί σημείο αναφοράς από τους παράγοντες που την επηρεάζουν (περιβαλλοντικούς, θέματα αντίληψης και οργάνωσης) μετά από ανάλυση τους.
Η ανάλυση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο καθώς θα υπάρχουν μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον της (θα αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που ζει στο μικρό και μάκρο περιβάλλον της), οι οποίες θα επιδρούν άμεσα στην επιχείρηση και θα την βοηθήσει για να τις αντιμετωπίσει το δυνατόν άμεσα. Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο σε κάθε επιχείρηση γιατί, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει τον επιχειρηματία να ανατρέξει σε αυτό όποτε επέλθει οποιαδήποτε μορφή κρίσης στην επιχείρηση. Το κεφάλαιο «αντιμετώπισης κρίσεων», που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επιχειρηματικό σχέδιο, αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας στην διαδικασία επίλυσης των επιχειρηματικών προβλημάτων.
Στο παρόν επενδυτικό σχέδιο γίνεται τέλος ανάλυση βιωσιμότητας της ξενοδοχειακής μονάδας με αναλυτική παρουσίαση για τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία (κόστος κατασκευής, έσοδα, έξοδα, αποσβέσεις, διαχείριση κερδών μετά την λειτουργία του πρώτου έτους).
**Δεδομένου ότι το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε ίδρυση νέας
ξενοδοχειακής μονάδας, οι διαδικασίες σχεδιάζονται εξαρχής, ειδικά για αυτήν.**