dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει ορισμένους παράγοντες που προκαλούν εργασιακή ικανοποίηση στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας.
Στην αρχή γίνεται προσπάθεια προσδιορισμού και αποσαφήνισης της έννοιας της επαγγελματικής ικανοποίησης. Παρατίθονται οι πιο σημαντικές θεωρίες υποκίνησης προσωπικού. Αναφέρονται οι παράγοντες εργασιακής ικανοποίησης καθώς και οι επιπτώσεις που έχει αυτή για κάθε οργανισμό. Στη συνέχεια γίνεται σύντομη αναφορά σε διεθνείς έρευνες για την εργασιακή ικανοποίηση, καθώς και σε έρευνες που έγιναν στην χώρα μας.
Η έρευνα διεξήχθη σε 160 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ερωτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια εντοπισμού παραγόντων που επηρεάζουν την εργασιακή ζωή τους. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του έτους 2019.
Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε περιείχε δύο ενότητες. Η πρώτη είχε σχέση με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος. Η δεύτερη περιείχε το ερωτηματολόγιο job satisfaction survey – JSS του Spector. Η στατιστική επεξεργασία έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS 18. Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μέτρια ικανοποιημένοι από τις διαστάσεις ΄΄Εποπτεία – Διεύθυνση΄΄, ΄΄Φύση της εργασίας΄΄, ΄΄Συνάδελφοι και επικοινωνία΄΄.
Σε σχέση με τις διαστάσεις ΄΄Συνθήκες λειτουργίας΄΄ και ΄΄Ενδεχόμενες ανταμοιβές΄΄ δηλώνουν ουδετερότητα. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί είναι δυσαρεστημένοι με τις διαστάσεις ΄΄Πρόσθετες παροχές΄΄, ΄΄προαγωγή και αμοιβές΄΄. Η συνολική βαθμολογία υποδεικνύει ουδετερότητα δηλ. οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι από την εργασία τους. |
el |