Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία σκοπεύει στην διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την πολυτροπικότητα και τις μαθησιακές δυσκολίες.
Η πολυτροπικότητα είναι μια θεωρία που εξετάζει το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όχι μόνο μέσω της γραφής (που είναι ένας τρόπος), αλλά και μέσω ομιλίας, χειρονομίας, βλέμματος και οπτικών μορφών.
Η θεωρία της πολυτροπικότητας μπορεί να βρεθεί σε γραφές και συζητήσεις που σχετίζονται με τη θεωρία της επικοινωνίας, τη γλωσσολογία, την παιδεία στα μέσα επικοινωνίας, την οπτική παιδεία, τις ανθρωπολογικές μελέτες και τις μελέτες σχεδιασμού.
Η πολυτροπικότητα είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση που κατανοεί ότι η επικοινωνία και η εκπροσώπηση είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα. Έχει αναπτυχθεί κατά την τελευταία δεκαετία η συστηματική εξέταση των πολύ συζητημένων ερωτήσεων σχετικά με τις αλλαγές στην κοινωνία, για παράδειγμα σε σχέση με τα νέα μέσα και τεχνολογίες.
Μέσα από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε πως σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν τον όρο μαθησιακές δυσκολίες ενώ πάνω από το μισό δείγμα της έρευνας έκρινε τη διδασκαλία σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μέτριας δυσκολίας. Όσον αφορά την πολυτροπικότητα κειμένου παρατηρήθηκε πως όλο το δείγμα την γνώριζε ενώ μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών θεωρούν την πολυτροπικότητα κειμένου από πολύ έως πάρα πολύ χρήσιμη. Επίσης, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως τα κείμενα που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν εικόνες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα της μελέτη προσδιορίζεται στην έλλειψη ελληνικών ερευνών σχετικά με το μελετώμενο θέμα ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης συγκλίνουν με τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών.