Επιτομή:
Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η διερεύνηση της φυσικοθεραπείας στην Παιδιατρική Πολλαπλή Σκλήρυνση, μια πάθηση η οποία τα τελευταία χρόνια επηρεάζει περισσότερα άτομα κάτω των 18 ετών, νεαρούς έφηβους, παιδιά και νήπια. Η Φυσικοθεραπεία έχει κύριο ρόλο στην αποκατάσταση της πάθησης εφόσον μπορεί να βοηθήσει συντηρητικά στα συμπτώματα που παρουσιάζει η Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, ανάλογα με την φάση και την πορεία της νόσου του κάθε παιδιού, μπορεί να βοηθήσει στην σπαστικότητα η οποία προκαλεί πόνο αρκετές φορές και περιορισμό στην κινητικότητα, στην συνεργασία ανταγωνιστών και πρωταγωνιστών μυών. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με παθητικές και ενεργητικές διατάσεις, ενδυνάμωση σε αδύναμες μυϊκές ομάδες που περιορίζουν την κίνηση, αλλά και άλλες τεχνικές για εξισορρόπηση των συμπτωμάτων.
Είναι σημαντικό για τον κλάδο της Φυσικοθεραπείας να ευνοείται και η μειοψηφία των ασθενών, ειδικά όταν αφορούν μικρά παιδιά, γιατί έτσι προωθούμε καλύτερη ποιότητα ζωής αρχίζοντας από μικρές ηλικίες και κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών που μόλις άρχισαν την δραστηριοποίηση τους είτε αυτό σχετίζεται με τα πρώτα τους βήματα είτε την έναρξη τους στην σχολική ζωή όπου η κινητικότητα τους είναι στο μέγιστο, όμως, η ΠΣ βρίσκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη τους. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία και κριτήρια αξιολόγησης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ΠΠΣ για την τελειοποίηση ενός προγράμματος φυσικοθεραπείας.
Κλείνοντας, να επισημανθεί ότι η φυσικοθεραπεία πέρα από την αποκατάσταση σε κινητικό επίπεδο, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του ατόμου και βοηθά στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων και μπορεί να βελτιώσει και την ψυχολογική κατάσταση του παθόντος μέσω της άσκησης και τελικά να καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως η ΠΣ που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής καθενός.