Επιτομή:
Εισαγωγή: Η άρθρωση του ώμου αποτελεί μία πολύ σημαντική άρθρωση από την οποία εξαρτάται η λειτουργικότητα ολόκληρου του άνω άκρου. Ειδικά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στα αθλήματα που βασίζονται στη χρήση των άνω άκρων η λειτουργική απόδοση της ωμικής ζώνης είναι κρίσιμη τόσο για την πρόληψη των κακώσεων όσο και για την απόδοση σε υψηλό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες στην αξιολόγηση τεχνικών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της λειτουργικότητας της ωμικής ζώνης.
Σκοπός: Η παρούσα έρευνα θα έχει σαν στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης των ειδικών τεχνικών μαλακών μορίων με χρήση ειδικού εξοπλισμού καθώς και της κινησιοπερίδεσης (kinesiotaping) στην λειτουργική απόδοση της ωμικής ζώνης σε ερασιτέχνες αθλητές.
Μεθοδολογία: Στην παρούσα έρευνα θα συμμετάσχουν 40 ερασιτέχνες αθλητές, που αγωνίζονται σε αθλήματα που επιστρατεύουν κυρίως τα άνω άκρα. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν με τυχαίο τρόπο σε 2 υπό-ομάδες παρέμβασης, οι οποίες θα λάβουν είτε την μυοπεριτονιακή θεραπεία Ergon Technique είτε την κινησιοπερίδεση. Πριν και μετά την εφαρμογή της παρέμβασης οι εξεταζόμενοι θα υποβληθούν σε επιστημονικές μετρήσεις της ωμικής ζώνης. Συγκεκριμένα θα αξιολογηθεί το εύρος τροχιάς με γωνιόμετρο, η ισοκινητική δύναμη με χρήση ισοκινητικού δυναμόμετρου και η λειτουργική απόδοση με ειδικές δοκιμασίες. Το άνω άκρο που δεν θα αξιολογηθεί (μη κυρίαρχο) θα θεωρηθεί ως άκρο ελέγχου.
Αποτελέσματα : Τα αποτελέσματα της παρούσας ερευνητικής προσπάθειας έδειξαν πως οι θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη λειτουργική ικανότητα του άκρου που έλαβε θεραπεία σε σχέση με το άκρο που δεν έλαβε. Ειδικότερα, τόσο η κινητοποίηση μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό όσο και η κινησιοπερίδεση μπορούν να ενισχύσουν την λειτουργικότητα της άρθρωσης του ώμου σε ερασιτέχνες αθλητές με την πρώτη να εμφανίζει στατιστικά σημαντική βελτίωση στο εύρος τροχιάς της έσω στροφής ώμου σε σχέση με την υποομάδα που έλαβε κινησιοπερίδεση ενώ η τελευταία εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα στις λειτουργικές δοκιμασίες του ώμου.
Συμπεράσματα : Από τα παραπάνω ενισχύεται η θεωρητική άποψη πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργική απόδοση του ώμου σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα πάνω από το επίπεδο του ώμου και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις τεχνικές προετοιμασίας και αποκατάστασης των αθλητών.