Επιτομή:
Εισαγωγή: Όλοι οι μαθητές είναι ικανοί να μάθουν και να βιώσουν διαφορετικούς τρόπους μάθησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαφοροποιήσουν την διδασκαλία τους για να δημιουργήσουν ξεχωριστές μαθησιακές εμπειρίες για κάθε μαθητή ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, τις διαταραχές και τις αναπηρίες τους. Με την αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας στις αίθουσες διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εξετάζουν όλες τις δυνατότητες και τα οφέλη που μπορούν να αποκτηθούν με τη χρήση διαφορετικών πόρων κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας τους στην τάξη.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της Δ.Ε. είναι να εντοπισθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, ειδικά για μαθητές Ειδικής Εκπαίδευσης, όσον αφορά σε αλληλεπιδράσεις, κοινωνικές σχέσεις στο σχολείο, αύξηση ικανοποίησης και κίνητρων, αύξηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσης, προσωπικής ανάπτυξης, παιχνιδοποιώντας το μάθημα με την χρήση της εφαρμογής Kahoot.
Μέθοδος: Προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αναφορικά με την ενεργοποίηση των μαθητών κατά τη μαθησιακή διαδικασία, πραγματοποιήσαμε ημιδομημένες συνεντεύξεις με τους μαθητές για να διαπιστώσουμε τον βαθμό στον οποίο το Kahoot συνέβαλε στην καλύτερη συμμετοχή και τη βελτιωμένη μαθησιακή εμπειρία αυτών. Επίσης, διερευνήθηκαν οι απόψεις των μαθητών σχετικά με την επιρροή του Kahoot στην δυναμική της τάξης, τα κίνητρα και τη μαθησιακή διαδικασία.
Αποτελέσματα: Γενικά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η ανάπτυξη του Kahoot εμπλουτίζει την ποιότητα της μάθησης των μαθητών στην τάξη, με αρκετή επιρροή στη δυναμική της τάξης, τη δέσμευση, τα κίνητρα και ειδικότερα τη βελτιωμένη μαθησιακή εμπειρία. Επίσης, αναδεικνύεται ότι η παιχνιδοποίηση στην τάξη δύναται να ελαχιστοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις μη αποδεκτές συμπεριφορές από τη μια και να βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης συγκριτικά με τις συμβατικές αίθουσες διδασκαλίας από την άλλη.
Επιπρόσθετα η εκπαίδευση στην τάξη εξελίσσεται. Οι μαθητές βιώνουν ευκαιρίες ηγεσίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, μαθαίνουν την τέχνη της οικοδόμησης σχέσεων εντός ομάδων, καθορίζουν ταυτότητες, επιτυγχάνουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά και μαθαίνουν να εντοπίζουν και να εμφανίζουν αποτελεσματικές επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες.
Συμπεράσματα: Η εκπαίδευση σήμερα εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. Το σύνολο των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία συνειδητοποιηθεί, ότι το σημερινό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να εξελιχθεί ώστε να προετοιμάσει ανάλογα τους αυριανούς πολίτες. Οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν στα μελλοντικά προβλήματα, να μάθουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να εκφράσουν ιδέες με νέους τρόπους. Η παρούσα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μαθητές είναι γενικά θετικοί όσον αφορά τη χρήση του Kahoot και προτιμούν μαθήματα που χρησιμοποιούν ανάλογη τεχνολογία σε αντίθεση με τον καθιερωμένο τρόπο διδασκαλίας. Η παιχνηδοποίηση των μαθημάτων εμπλουτίζει την εκπαίδευση, κερδίζει δυναμική ως καινοτομία, παρακινεί καη προσελκύει τους μαθητές στη διαδικασία μάθησης. Υπάρχουν ισχυρές θετικές ενδείξεις της σχέσης αυξημένου κινήτρου σε εμπλοκή με το Kahoot!
Το εν λόγω εκπαιδευτικό εργαλείο είναι σχεδιασμένο για τον μαθητή που κρύβουν όλοι μέσα τους - είτε μαθητές απελπισμένοι για μια πιο ελκυστική εμπειρία μάθησης (λιγότερο ανιαρή) - είτε εκπαιδευτικοί που αγωνιούν για καλύτερους τρόπους να κατακτήσουν της καρδιές και τα μυαλά των μαθητών στης αίθουσες διδασκαλίας.