dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή και έχοντας μια μακρά ιστορική παρουσία στη λειτουργία του Κράτους ήδη από το 1835, λειτουργεί ως συνήγορος του κράτους σε υποθέσεις που αφορούν ζητήματα και διευκρινίσεις μεταξύ του Κράτους και των πολιτών. Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εξετάζει το γνωμοδοτικό έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην παρακάτω ερευνητική δραστηριότητα γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του. Ακόμη, γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου και της έννοιας των γνωμοδοτήσεων. Ακολουθεί η καταγραφή και ταξινόμηση των γνωμοδοτήσεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σκοπός: Σκοπός της έρευνας είναι να καταδειχθούν οι ερμηνευτικές δυσχέρειες που προκύπτουν από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και να αναδειχθεί η συμβολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην ερμηνεία της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Έτσι, τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα είναι:
• Ποιες είναι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ;
• Ποια είναι η σημασία τους για την εκπαιδευτική κοινότητα και το εκπαιδευτικό έργο ;
Υλικό και Μέθοδος: Η διπλωματική εργασία στηρίζεται στην πρωτογενή έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πεδίο της νομοθεσίας, των γνωμοδοτήσεων και των δικαστικών αποφάσεων και δευτερογενής έρευνα στο πεδίο της βιβλιογραφίας. Η συλλογή του προς μελέτη υλικού έγινε μέσω της ιστοσελίδας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους www.nsk.gr . Στη συνέχεια, έγινε βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις και την λειτουργία του ΝΣΚ.
Αποτελέσματα: Η έρευνα οδήγησε σε καταγραφή τετρακοσίων σαράντα δύο (442) γνωμοδοτήσεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, έγινε κατανομή και ταξινόμηση σε 18 διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Συμπεράσματα: Ο ρόλος του ΝΣΚ αποδείχθηκε πολύ σημαντικός και ουσιαστικός τόσο για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία και λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας είναι η αναβάθμιση αλλά και ο εκσυγχρονισμός του ΝΣΚ, με σκοπό την αμεσότερη επίλυση ζητημάτων, παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες, που οφείλονται στην γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό που χαρακτηρίζει την δομή της Ελληνικής Εκπαίδευσης. |
el |