dc.description.abstract |
Στην εν λόγω εργασία γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων με επίκεντρο την νόσο του Πάρκινσον καθώς και το σύνδρομο Tourette.
Ξεκινώντας, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις βασικές έννοιες και τους ορισμούς που αφορούν στο ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα νευρολογικά προβλήματα και τις κατηγορίες των προβλημάτων που εμφανίζονται καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τα προβλήματα αυτά. Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίαση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν, όπως επίσης και τα συμπτώματά τους ενώ γίνεται αναφορά και στα συμπτώματα αυτών καθώς και στις αιτίες τους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας χωρίζεται σε δυο υποενότητες η κάθε μια εκ των οποίων είναι αφιερωμένη στις δυο νόσους που αποτελούν το κύριο θέμα της εργασίας (νόσος του Πάρκινσον και σύνδρομο Tourette) ενώ για την κάθε νόσο γίνεται ιστορική αναδρομή, αναφορά στους αιτιολογικούς παράγοντες, στην κλινική εικόνα, στην επιδημιολογία καθώς και στους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισής τους. Τέλος ακολουθεί συγκριτική αξιολόγηση των δυο καταστάσεων. Ξεχωριστή ενότητα καταλαμβάνει στο εν λόγω κεφάλαιο η αξιολόγηση του ρόλου της ντοπαμίνης στις δυο νόσους.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από τις δυο αυτές ασθένειες, ενώ στο τέταρτο γίνεται αναφορά στην ακολουθούμενη νοσηλευτική προσέγγιση τόσο γενικά στα νευρολογικά προβλήματα, όσο και συγκεκριμένα στην νοσηλευτική προσέγγιση που απαιτεί η κάθε νόσος.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μελλοντικές κατευθύνσεις της έρευνας για τις δυο νόσους όπως και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Για την εκπόνηση της εν λόγω εργασίας έγινε χρήση ξενόγλωσσης και Ελληνικής βιβλιογραφίας αποκλειστικά από ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων και επιστημονικές διαδικτυακές πηγές. |
el |