Επιτομή:
Εισαγωγή: Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση των βασικών γαγγλίων και των συνδέσεων τους. Τα συμπτώματα της νόσου χωρίζονται σε κινητικά και μη κινητικά. Για την αναγνώριση, καταγραφή και ταξινόμηση αυτών των συμπτωμάτων χρησιμοποιούμε ειδικές κλίμακες αξιολόγησης και ερωτηματολόγια.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να μελετήσει τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και τις διαθέσιμες κλίμακες αξιολόγησης.
Μεθοδολογία: Για τη συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασίας, πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε με σκοπό να βρεθούν οι κλίμακες αξιολόγησης και τα ερωτηματολόγια των ειδικών ελλειμμάτων και προβλημάτων της νόσου. Αρχικά, έγινε καταγραφή των βασικών ανατομικών δομών του εγκεφάλου, του ορισμού της νόσου, την επιδημιολογία, τα είδη της ,την παθοφυσιολογία της, την κλινική της εικόνα, την φαρμακευτική αντιμετώπιση και επιπτώσεις της. Η αναζήτηση της αρθρογραφίας έγινε μέσω έγκυρων βάσεων δεδομένων όπως το PubMed και το Scholar Google, για να βρεθούν οι κλίμακες αξιολόγησης και τα ερωτηματολόγια των ειδικών ελλειμμάτων και προβλημάτων της νόσου. Τα άρθρα που χρησιμοποιήσαμε επιλέχθηκαν με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων που είχαν λάβει μέρος σε κάθε έρευνα, το πόσο αξιόπιστες και έγκυρες είναι οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και τέλος το βαθμό που αυτές οι κλίμακες αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Αποτελέσματα: Ύστερα από ανασκόπηση στην αρθρογραφία βρέθηκαν αρκετές κλίμακες και ερωτηματολόγια αξιολόγησης της νόσου. Η κλίμακα MDS-UPDRS που αποτελεί μια κλίμακα γενικής αξιολόγησης της νόσου Πάρκινσον και είναι αξιόπιστη και έγκυρη, καθώς και η Unified Dyskinesia Rating Scale (UDysRS) που καταγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά της δυσκινησίας είναι από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες. Επιπλέον, υπάρχουν λίγες κλίμακες που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά όπως η Berg balance scale για την ισορροπία και το ερωτηματολόγιο PD-8 (PDQ-8) για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πάρκινσον.