Επιτομή:
Η ψηφιακή επανάσταση, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, έχει αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας της πληροφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση αλλάζει και ο ρόλος του σύγχρονου εκπαιδευτικού, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στο νέο αυτό παιδαγωγικό και κοινωνικό του ρόλο, προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς πολίτες. Επίσης, με αφορμή την πανδημία που προκάλεσε ο COVID19, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν έκτακτα και χωρίς προετοιμασία να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ώστε να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και επικοινωνία με τους μαθητές τους. Τα παραπάνω προϋποθέτουν εξοικείωση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, κάτι που θεωρείται αναγκαιότητα στην εκπαίδευση.
Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση του επιπέδου της εξοικείωσης των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς τις νέες τεχνολογίες, ως προς τα οφέλη της τεχνολογίας και ως προς την πρόσβασή τους σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η διερεύνηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με την οποία οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή και προέκυψε εκτάκτως στη χώρα μας, λόγω πανδημίας. Προκειμένου να διερευνηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με το θέμα, ακολουθήθηκε η ποσοτική μέθοδος συλλογής των δεδομένων και ως εργαλείο συλλογής ερωτηματολόγιο 55 ερωτήσεων. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο 2020 και το τελικό δείγμα ήταν 109 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Λάρισας.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη των αποτελεσμάτων είναι ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική άποψη απέναντι στις νέες τεχνολογίες, γνωρίζουν να τις χειρίζονται αρκετά καλά, όμως έχουν αρνητική άποψη για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων. Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί έχουν θετική άποψη σχετικά με τη δομή και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, όμως θεωρούν ότι δεν προσφέρει με ικανοποιητικό τρόπο όσα παρέχει η δια ζώσης εκπαίδευση στους μαθητές. Τέλος, εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί ενδυναμωμένοι συναισθηματικά, θεωρώντας ότι απέκτησαν σημαντική τεχνογνωσία και νέες δεξιότητες, αλλά αναζητούν περαιτέρω εξειδικευμένη επιμόρφωση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.