Επιτομή:
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται την διερεύνηση σχεδιασμού έργου προστασίας ακτής από διάβρωση με έμφαση στις νοτιοανατολικές ακτές του Πατραϊκού κόλπου. Η επίτευξη ορθών κατασκευαστικών λύσεων στα σημεία εμφάνισης του προβλήματος της διάβρωσης χρήζει ιδιαίτερης σημασίας. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκτίμηση όλων των κύριων παραμέτρων όπως τα κυματικά χαρακτηριστικά, η μορφολογία του πυθμένα καθώς και τα κλιματολογικά και μετερεωλογικά χαρακτηριστικά (άνεμοι, διάρκεια πνοής ανέμου, ένταση ανέμων, κ.ά.).
Υπολογίστηκε το μήκος αναπτύγματος και η πρόβλεψη των χαρακτηριστικών παραμέτρων των κυματισμών έγινε με τη χρήση των μεθόδων πρόβλεψης S.M.B. και JONSWAP. Διερευνήθηκε η περίπτωση έργου προστασίας ακτής με ένα μέτωπο θωράκισης (αυτό που έρχεται σε επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο). Εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση θεωρήθηκε ότι το βάθος στον πόδα του έργου ήταν 2 m ενώ στην δεύτερη περίπτωση 1 m. Και στις δύο περιπτώσεις επιλέχθηκε κλίση πρανούς 1:1.5 ενώ για την θωράκιση του πρανούς επιλέχθηκαν φυσικοί ογκόλιθοι (ακανόνιστου μεγέθους και τυχαίας τοποθέτησης) με διάμετρο ογκολίθου 0.80 m και 0.40 m, αντίστοιχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.
Αφορμή για το συγκεκριμένη διερεύνηση αποτέλεσε η αυξημένη συνειδητοποίηση της σημασίας του περιβάλλοντος και της ανάγκης για προστασία του.