dc.description.abstract |
Το σχολείο είναι ένα πολύπλοκο και «ανοικτό σύστημα» πολλών μερών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το εσωτερικό περιβάλλον του έρχεται σε καθημερινή επικοινωνία με το εξωτερικό για την επίτευξη των στόχων του. Φυσικό επακόλουθο, αυτής της υποχρεωτικής συνύπαρξης και συνεργασίας ατόμων και ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αξίες, γνώσεις, καθήκοντα και στόχους είναι οι συγκρούσεις. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει το φαινόμενο των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον υπό το πρίσμα και τις συνέπειες που έχει προκαλέσει στην κοινωνία η πανδημία του covid-19, η πιο φονική και ταχύτερα εξελισσόμενη των τελευταίων δεκαετιών.
Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν τις σημερινές συγκρούσεις στα σχολεία, πόσο αυτές έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ποιους τομείς της σχολικής ζωής επηρεάζουν, ποιες δεξιότητες θεωρούνται απαραίτητες, ποιες τεχνικές διαχείρισης των συγκρούσεων είναι περισσότερο επιθυμητές από τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης, σε σχέση πάντα με τα προσωπικά δημογραφικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών αλλά και του σχολείου στο οποίο εργάζονται. Για την διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ποσοτικής έρευνας. Το δείγμα μας αποτελούν ενενήντα εννέα (99) εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας και μέσο συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο. Στο A και στο Β μέρος του ερωτηματολογίου διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία του σχολείου και των συμμετεχόντων στην έρευνα (εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης). Ενώ στο Γ και κυρίως μέρος του ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες απαντούν στα ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας εργασίας.
Συμπερασματικά, η πανδημία του covid-19, άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες ολόκληρου του πλανήτη επηρεάζοντας και το σχολικό περιβάλλον και τις συγκρούσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Ο διευθυντής, ως ηγέτης της σχολικής μονάδας, καλείται να διασφαλίσει το όραμα και την αποδοτικότητα της σχολικής μονάδας κάτω από όλες τις συνθήκες, ακόμη και την εποχή της πανδημίας του covid-19. Τα αποτελέσματα της έρευνά μας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν την τεχνική της «συνεργασίας» και του «οργανώνειν» για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον την εποχή της πανδημίας του covid-19 και ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων.
|
el |