Επιτομή:
Εισαγωγή: Οι μυοσκελετικές διαταραχές αποτελούν έναν από τους επικρατέστερους επαγγελματικούς τραυματισμούς. Μάλιστα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των εργονομικών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυξημένες φαίνονται και σε υπαλλήλους γραφείου που λόγω διαφόρων παραγόντων εμφανίζουν πιο συχνά τέτοιες διαταραχές στα άνω άκρα και πιο συγκεκριμένα στο σημείο του αυχένα.
Σκοπός: Η εκτίμηση του βαθμού επίδρασης στον αυχενικό πόνο υπαλλήλων γραφείου, διαφορετικών παραγόντων καθώς και ο ανασταλτικός τους ρόλος σε αυτόν, μέσω της εργονομικής αξιολόγησής τους. Ανάμεσα στους παράγοντες που θα διερευνηθούν θα είναι η θέση των άνω, κάτω άκρων και του κορμού, όπως και η ύπαρξη συγκεκριμένων μοτίβων κατά την διάρκεια της εργασίας, καθώς και ενασχόληση ή μη με κάποια αθλητική δραστηριότητα.
Μεθοδολογία: Η παρούσα ερευνητική μελέτη θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση υπαλλήλων γραφείου στον χώρο εργασίας τους. Το δείγμα των συμμετεχόντων ιδανικά θα κυμαινόταν στα 150-200 άτομα, το οποίο όμως λόγω των έκτακτων μέτρων και το γενικευμένο LOCK-DOWN κατ’ επέκταση τη διευρυμένη εργασία από το σπίτι, καθιστά την συλλογή τέτοιου δείγματος μη ρεαλιστική. Για αυτό τον λόγο το δείγμα θα περιοριστεί σε 16 άτομα, με μόνα απορριπτέα κριτήρια για στρατολόγηση στην παρούσα έρευνα να είναι: η εγκυμοσύνη, κύφωση, λόρδωση, ειδικές άλλες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή στένωση ριζοπάθειας και αν υπάρχει οποιοδήποτε ιατρικό ιστορικό χειρουργείο στον αυχένα. Θα επιστρατευθούν διάφορα εργαλεία αξιολόγησης όπως: Η μέθοδος RULA, το κυκλικό γωνιόμετρο (ινκλινόμετρο) για την μέτρηση εύρους τροχιάς ROM της αυχενικής μοίρας, το ερωτηματολόγιο παρατήρησης συμπτωμάτων OSHAS για την αξιολόγηση του χρόνου εργασίας σε σχέση με τον πόνο. Ακόμη, θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα εξετάζει το είδος-διάρκεια-συχνότητα της δραστηριότητας-άθλησης, τη συχνότητα κ χρόνο διάρκειας των διαλειμμάτων, δημογραφικά κ σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, στο προαναφερθέν ερωτηματολόγιο θα εμπεριέχεται κ η κλίμακα VAS για την μέτρηση του πόνου. Τέλος, θα συμπληρωθεί κ ένα ερωτηματολόγιο VDT. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι ανώνυμα, με την πλήρη συναίνεση και ενημέρωση των συμμετεχόντων και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ηθικής δεοντολογίας.
Αποτελέσματα: Η αύξηση περιστατικών αυχενικού πόνου είναι ανάλογη με τα έτη εργασίας. Στο δεξί άνω άκρο σε ένα δείγμα που στην πλειοψηφία τους είναι δεξιόχειρες παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες τιμές RULA και πιο περιορισμένο εύρος κινήσεων.
Συμπεράσματα: Η συστηματική ενασχόληση με κάποιας μορφής άσκησης καθώς και η τήρηση εργονομικών μέτρων πρόληψης σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο/σταθμό εργασίας/ορθή στάση σώματος, φαίνεται πως μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ανασταλτικός παράγοντας στον αυχενικό πόνο, κάτι το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης και έρευνας. Επιπρόσθετα, προς την κατεύθυνση μείωσης κ πρόληψης του αυχενικού πόνου, ενδεχομένως να ευοδωθούν ειδικότερες εργονομικές προσαρμογές σε σχέση με την δεξιοχειρία / αριστεροχειρία των υπαλλήλων.