dc.description.abstract |
Η πραγματοποίηση οποιασδήποτε χειρουργικής πράξης σήμερα συνοδεύεται από κάποιου είδους αναισθησία. Τα αναισθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται και οι συνεχής εξελίξεις των τεχνικών χορήγησης της αναισθησίας, κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην καθημερινή κλινική πράξη.
Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις της περιοχικής και της γενικής αναισθησίας παρέχουν στον ασθενή σημαντικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένες εκβάσεις της χειρουργικής επέμβασης, μειώνοντας τον χρόνο νοσηλείας του. Επίσης ο συνδυασμός ενός ολοκληρωμένου και συνεχούς monitoring κατά την διενέργεια των αναισθητικών παρεμβάσεων, συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή και χωρίς επιπλοκές μετάβαση του ασθενούς στην μεταναισθητική περίοδο.
Ενώ σήμερα η αναισθησία είναι ασφαλέστερη από ποτέ, οι επιπλοκές που την συνοδεύουν ενέχουν σοβαρούς κινδύνους που αν δεν επιλυθούν άμεσα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ψυχοσωματική υγεία του ασθενή. Επιπλοκές στο αναπνευστικό, κυκλοφορικό, καρδιαγγειακό και στο νευρικό σύστημα του ασθενή σε συνδυασμό με προυπάρχουσες νόσους στο ιστορικό του, είναι συνδεδεμένες άμεσα με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως.
Οι συνηθέστερες από αυτές τις επιπλοκές αφορούν την απόφραξη του αεραγωγού λόγω τραυματισμού στην περιοχή του του λάρυγγα, τον υποαερισμό οφειλόμενο στην υπερδοσολογία των αναισθητικών φαρμάκων και την καταστολή της κυκλοφορικής λειτουργίας από τον συνδυασμό των αναισθητικών φαρμάκων και της υποξαιμίας.
Έτσι η ύπαρξη εξειδικευμένου και σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού που δίνει έμφαση στην εντατική παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών και στην ομαλή επαναφορά του ασθενούς στην προηγούμενη προεγχειρητική του κατάσταση κατά την παραμονή του στην Μονάδα Μεταναισθητικής Φροντίδας, αποτελεί κυρίαρχο στόχο για την μείωση των περιστατικών αυτών.
Παράλληλα η στελέχωση των ΜΜΑΦ με επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό 24ωρης βάσης, και με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ολοκληρωμένη και συνεχή παρακολούθηση των ασθενών στις μονάδες αυτές, συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας φροντίδας κατά την μετεγχειρητική περίοδο όπου οι ασθενείς είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επιπλοκές, και στην αναχώρηση του από την αίθουσα, εφόσον σημειώσουν το επιθυμητό σκορ στην κλίμακα Aldrete. |
el |