Επιτομή:
Εισαγωγή: Έχουν προηγηθεί ερευνητικές εργασίες και μελέτες σε αθλητές διάφορων αθλημάτων με γνώμονα τον ύπνο και τι επιρροή ασκεί σε διάφορες πτυχές τους λ.χ. απόδοση, ίαση τραυματισμών, επίπεδα στρες, κύκλος ουρίας και μεταβολιτών σάλιου. Συγκεκριμένα στο άθλημα του βόλεϊ δεν υπάρχει κορεσμός ερευνών που να αφορά το θέμα ύπνου. Με τη χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων ή με την καταγραφή υποκειμενικής αυτοαξιολόγησης του κάθε ατόμου ή ακόμα και με τον συνδυασμό αυτών συλλέγονται οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του ύπνου του εκάστοτε δείγματος.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία θα έχει τη μορφή πιλοτικής μελέτης και ο σκοπός της είναι να ερευνηθεί κατά πόσο ο ύπνος επηρεάζει την αγωνιστική σεζόν ενός αθλητή αλλά και κατά πόσο επηρεάζεται από αυτήν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στοχεύει σε δύο μέρη, αυτό της ανασκόπησης και εκείνο της έρευνας. Το ερευνητικό κομμάτι πρόκειται να χωριστεί σε δυο υπομέρη. Στο πρώτο του μέρος θα απαντηθούν ερωτηματολόγια GrPSQI (Greek Pittsburgh Sleep Quality Index) και θα χρησιμοποιηθούν ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο, από όλους τους συμμετέχοντες, για ένα επιλεγμένο χρονικό διάστημα διαδοχικών ημερών ώστε να γίνει καταγραφή των χαρακτηριστικών του ύπνου τους. Στο δεύτερο του μέρος θα καλεστούν εκείνοι που θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες να παρακολουθηθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Πρόκειται για μελέτη συσχετίσεως της οποίας οι μετρήσεις θα διεξαχθούν σε κλινική αποκατάστασης – εξοπλισμένο εργαστήριο ύπνου. Το δείγμα θα αποτελείται από ενεργούς ενήλικους αθλητές βόλεϊ, ένα αγωνιστικό τμήμα ανδρών και ένα γυναικών, και υπολογίζεται στους 30 συμμετέχοντες οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σχετική με τον ύπνο. Ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν ανώνυμοι. Τέλος τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα μελετηθούν με τη χρήση του στατιστικού́ προγράμματος SPSS με σκοπό́ την εξαγωγή́ συμπερασμάτων.
Συμπεράσματα:
Η ομορφιά του πρωτοκόλλου είναι πως αρχικά τα δεδομένα φαίνονται ασυσχέτιστα. Τελικώς υπάρχει στατιστική συσχέτιση στις:
1. Αντιστοιχία της γενικής απόδοσης του ύπνου με βαθμούς (αξιολόγηση 4)
2. Στο Global PSQI Score
Στα προαναφερόμενα φαίνεται ότι επαληθεύεται η Η0 υπάρχει στατιστική συσχέτιση p<0,001.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της τρέχουσας πανδημίας δεν υπάρχουν αντίστοιχες ερευνητικές μελέτες προς σύγκριση.