Επιτομή:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος αποτελεί μια απειλητική νόσο για τη ζωή. Πρόκειται για ένα γεγονός χωρίς οριοθετημένη χρονική διάρκεια. Τα στοιχεία της απειλής της ζωής, της ματαίωσης, των προσδοκιών και της ενδεχόμενης καταστροφής-ψυχικής και σωματικής, σε φαντασιωσικό ή πραγματικό επίπεδο κινητοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας και τις ψυχικές εκείνες διεργασίες που θα μπορούσαν να ελέγξουν το άγχος που αναδύεται. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου έχει υψηλό οικονομικό κόστος που επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας, προκύπτει από την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις υψηλής ακρίβειας και κόστους διαγνωστικές εξετάσεις αλλά κυρίως από τους θεραπευτικούς χειρισμούς που περιλαμβάνουν την ιδιαίτερα ακριβή φαρμακευτική αγωγή. Πέραν από το οικονομικό, το κοινωνικό κόστος είναι δυσβάστακτο για τη συνοχή της πολιτείας. Οι πάσχοντες υφίστανται μεγάλες αλλαγές στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Στο φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αντιμετωπίζουν συχνά τον οίκτο ή και την απόρριψη, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο δυσβάστακτο ψυχικό φορτίο στους ασθενείς, οι οποίοι ενοχοποιούν τον εαυτό τους για ό,τι συνέβη. Στην προσπάθεια για την σωστή και επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου, η γνώση και η έγκυρη ενημέρωση των ίδιων των γυναικών αποτελεί πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα. Ο ρόλος μας ως εξειδικευμένοι επιστήμονες στον καρκίνο εκτείνεται, πολύ πέρα από τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των συγκεκριμένων καρκίνων, που στην πλειοψηφία θα μπορούσαν να προληφθούν.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασία είναι η σφαιρική παρουσίαση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η ανάδειξη του ρόλου του νοσηλευτή στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στην φροντίδα των ασθενών αυτών σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή δεδομένα. Επιπλέον και η νοσηλευτική διεργασία αφορά μέρος του σκοπού, όπου απαρτίζεται από δύο κλινικά περιστατικά γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασία είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφία έγινε μέσα από επιστημονικές βάσεις όπως είναι το Pubmed, το Google Scholar και το Science direct για την περίοδο 2011 με 2021. Επίσης έγινε αναζήτηση σε ελληνικά επιστημονικά συγγράμματα με τη ίδια χρονική περίοδο.
Αποτελέσματα: Το αποτέλεσμα από αυτή την βιβλιογραφική ανασκόπηση είναι πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το βασικό πλεονέκτημα για μια γυναίκα που διαγνώζεται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ταυτόχρονα ο ρόλος του νοσηλευτή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διότι παρέχει εκπαίδευση, ενημέρωση και βοηθούν σε ενέργειες για την θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Λέξεις κλειδιά: καρκίνος, τράχηλος μήτρας, γυναίκα, πρόληψη, θεραπεία