Επιτομή:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του Μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο διαγνωσμένα περιστατικά ετησίως. Η κατανόηση όλων των πτυχών του καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών με νεοπλάσματα στον μαστό.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού όσο και η σπουδαιότητα του ρόλου του νοσηλευτή στην προαγωγή αυτής και της υγείας του ασθενούς.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στην υπάρχουσα παγκόσμια βιβλιογραφία, σε επιστημονικά συγγράμματα και στις εγκεκριμένες επιστημονικές βάσεις δεδομένων όπως το PubMed, Google Scholar, ScienceDirect, Wiley Library. Τα κριτήρια επιλογής των κειμένων που χρησιμοποιήθηκαν έγινε με βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων όπως η γλώσσα που θα μπορούσε να είναι αγγλική ή ελληνική, καθώς και το περιεχόμενο αυτών να είναι σύμφωνο με τον σκοπό της εργασίας. Η αναζήτηση έγινε με την χρήση λέξεων κλειδιών.
Αποτελέσματα: Ο καρκίνος του μαστού έχει αρνητικό αντίκτυπό στην ποιότητα ζωής. Επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής καθώς η ασθενής μπορεί να βιώνει πόνο ακόμη και μετά την αποκατάσταση, αλλάζει καθοριστικά την εικόνα σώματος της και προκαλεί έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Οι νοσηλευτικοί ρόλοι στον καρκίνο του μαστού ακολουθούν και αυτοί εξίσου όλη την πορεία της νόσου με αποτέλεσμα η θέση του νοσηλευτή να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στην κάλυψη των αναγκών της ασθενή με απώτερο σκοπό την προαγωγή της υγείας της.
Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται καταλυτικά καθώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις δυσχερέστερες ασθένειες που προσβάλουν τις γυναίκες. Προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ο νοσηλευτής οφείλει να έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να φροντίζει, να υποστηρίζει άλλα και να εκπαιδεύει την ασθενή και το κοντινό οικογενειακό της περιβάλλον ως προς την διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου αντιμετώπιση της νόσου.
Λέξεις κλειδιά: καρκίνος του μαστού, ποιότητα ζωής, ρόλος νοσηλευτή, θεραπεία, εικόνα σώματος, αποκατάσταση