Επιτομή:
Εισαγωγή: Το νευρικό σύστημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι τραυματισμοί του νευρικού συστήματος, καθώς και οι νευρολογικές παθήσεις, έχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζουν και τη λειτουργικότητα του ατόμου. Για την αντιμετώπιση των νευρολογικών παθήσεων, έχουν αναπτυχθεί αρκετές παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην νευρολογική αποκατάσταση.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι εξελίξεις στην νευρολογική αποκατάσταση και να αποτυπωθεί ο ρόλος του νοσηλευτή στις σύγχρονες προσεγγίσεις.
Μεθοδολογία: Για την ανάλυση του θέματος, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση η οποία στηρίχθηκε σε ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση επιστημονική βιβλιογραφία (πρόσφατα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία), καθώς και έγκυρες διαδικτυακές πηγές.
Αποτελέσματα: Η νευρολογική αποκατάσταση αφορά την αποκατάσταση της υγείας σε ασθενείς με βλάβες σε νευρομυϊκές δομές. Για την αποκατάσταση των νευρολογικών παθήσεων υπάρχει συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας. Οι εξελίξεις στην νευροεπιστήμη, έχουν αναδείξει σύγχρονες προσεγγίσεις στη νευρολογική αποκατάσταση, οι οποίες βοηθούν στην ενδυνάμωση των περιοχών που έχουν κάποια βλάβη και στην επανεκπαίδευση των μυϊκών λειτουργιών.
Συμπεράσματα: Οι σύγχρονες προσεγγίσεις στην νευρολογική αποκατάσταση στηρίζονται στην υπόθεση ότι το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μπορεί να εκπαιδεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, γεγονός που οφείλεται στη νευροπλαστικότητα. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου συμβάλλει όχι μόνο στην αποκατάσταση μετά από κάποια βλάβη, αλλά και στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου, την μνήμη, τη μάθηση, την απόκτηση γνώσεων, κ.λπ. Ιδιαίτερα σημαντικός στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών είναι και ο ρόλος του νοσηλευτή, ο οποίος μεταξύ άλλων συμμετέχει όχι μόνο στην εφαρμογή της θεραπείας, αλλά και την παρακολούθηση της εξέλιξης του ασθενή, την ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευσή του, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομος.