Επιτομή:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ), όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, έχει σαν χαρακτηριστικό της την ατομική και επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου. Πολλές έρευνες προσπαθούν να αναδείξουν την σημασία της εφαρμογής της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και κατά πόσο αυτή συμβάλλει στην επαγγελματική τους επιτυχία.
Υλικό και Μέθοδος: Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ποσοτική έρευνα και διεξήχθη στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας και στο Ν. Κεφαλονιάς όπου συμμετείχαν 104 εκπαιδευτικοί, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά υπήρξε το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο των Wong and Law (Emotional Intelligence Scale: WLEIS,2002). Η κλίμακα αυτή αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τον ορισμό για τη ΣΝ των Mayer and Salovey (1997), που αντιλαμβάνεται την ΣΝ ως σύνθεση τεσσάρων ευδιάκριτων διαστάσεων, επονομαζόμενες, Αυτεπίγνωση, Ενσυναίσθηση, Αυτορρύθμιση και Κινητοποίηση του εαυτού, με 16 ερωτήματα εξαβάθμιας κλίμακας Likert. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο 12 ερωτήσεων εξαβάμιας κλίμακας Likert, βάση της βιβλιογραφικής ανασκόπησης που θα παρατεθεί στη συνέχεια, με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται αλλά και επιδρά η ΣΝ με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Αποτελέσματα – Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως υφίσταται ισχυρή συσχέτιση των διαστάσεων της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Αναδείχθηκε η ανάγκη επιμόρφωσης των επαγγελματιών της εκπαίδευσης με μεθόδους και τεχνικές που οδηγούν σε βαθιά γνώση και εφαρμογή της ΣΝ στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.