Επιτομή:
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην Ανανεώσιμη ενέργεια και στις πηγές ενέργειας ευρύτερα. Στόχος της να πληροφορήσει τον αναγνώστη για τις καινοτόμες εναλλακτικές ενέργειες που διατίθενται και να τον αφυπνίσει γενικότερα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Αφορμή για την έντονη ενασχόληση του ανθρώπου με την επιστήμη του περιβάλλοντος αποτέλεσαν οι απρόσμενες μεταβολές που εμφάνισε εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εργασία χωρίζεται σε 8 μέρη:
• Μέρος 1: Οι πηγές ενέργειας της γης
• Μέρος 2: Ανακύκλωση
• Μέρος 3: Εναλλακτικά βενζινοκίνητα οχήματα
• Μέρος 4: Βιοδιυλιστήρια
• Μέρος 5: Καινοτομίες στην καθαρή ενέργεια
• Μέρος 6: Σχεδιασμός πράσινου κτιρίου
• Μέρος 7: Ενέργεια από στερεή βιομάζα
• Μέρος 8: Μελλοντικές ανάγκες
Το πρώτο κεφάλαιο αφορμάται της σημαντικότητας που κατέχει η ενέργεια στη βιωσιμότητα και επεξηγεί τις πηγές ενέργειας που υφίστανται στη φύση. Γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των ανανεώσιμων και των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της γης, με τις πρώτες να απαιτούν αρκετό χρόνο για την αναπλήρωσή τους. Παράλληλα, το κεφάλαιο ασχολείται με τον τρόπο χρήσης της ενέργειας και εξηγεί τα προτερήματα των ανανεώσιμων πηγών στην καθημερινότητα έναντι του πετρελαίου. Μάλιστα, σχολιάζεται ο άνθρακας ως άφθονο στοιχείο της φύσης και η διαχείρισή του.
Το επόμενο κεφάλαιο ξεκινώντας από την ιστορία της ανακύκλωσης, εστιάζει σε αυτή και την επίδραση που έχει στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο στους τρόπους με τους οποίους δύναται να εξελιχθεί μέσω νέων τεχνολογιών. Μέσα από την ανακύκλωση εκμεταλλεύονται τα απόβλητα και αποτρέπεται η μαζική τους συσσώρευση.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την εναλλακτική κίνηση οχημάτων, γεγονός που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους δεδομένου ότι ο σχεδιασμός νέων οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα δεν είναι απλός. Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συμβαδίσουν για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου ενώ βασικά εναλλακτικά καύσιμα είναι η αιθανόλη, το φυσικό αέριο, το βιοντίζελ κ.ά.
Το τέταρτο κεφάλαιο αναπτύσσει τα βιοδιυλιστήρια που προέκυψαν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο. Σχολιάζονται οι αγωγοί μεταφοράς αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και πώς έγινε η μετάβαση για τα πρώτα βήματα βιοδιύλησης. Τα καύσιμα που παράγονται βρίσκουν εφαρμογή στη μετακίνηση αλλά και στη θέρμανση.
Το επόμενο κεφάλαιο πραγματεύεται τις πρωτοποριακές ιδέες στις καθαρές πηγές ενέργειας που αποσκοπούν στην ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανση. Ασχολείται επίσης με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα μορφών
ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική και η πυρηνική. Υπογραμμίζεται η διαχείριση του άνθρακα, ο κύκλος του οποίου συνδέεται άρρηκτα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι μορφές ενέργειας δύνανται να συνδράμουν στο μέλλον της πράσινης τεχνολογίας.
Εν συνεχεία, το έκτο κεφάλαιο πραγματεύεται τον πράσινο σχεδιασμό αναλύοντας τις σκέψεις που πρέπει να προβεί τόσο ο κατασκευαστής, όσο και ο ιδιοκτήτης ενός πράσινου κτιρίου. Οι παράγοντες που καθιστούν ένα κτίριο πράσινο είναι κυρίως η ενέργεια, η θέρμανση, ψύξη, η μόνωση και ο φωτισμός.
Το έβδομο κεφάλαιο αφού ορίσει τη βιομάζα και τους τύπους της, την αντιπαραθέτει σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί για ενέργεια. Ως πηγή ενέργειας επιδέχεται διορθώσεις δεδομένου ότι η καύση της μπορεί να παράγει ρύπους.
Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο σχολιάζεται η μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών και η αξία τους τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Αρωγός στην προσπάθεια για το μέλλον της Γης είναι η τεχνολογία.
Καταλήγοντας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην επιστήμη του περιβάλλοντος προτάσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον αγώνα που καταβάλλεται για να σωθεί ο πλανήτης. Παρότι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επικρατούν στην παραγωγή ενέργειας, δίνεται έμφαση στην εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μέσω νέων τεχνολογιών. Η αξιοποίησή τους πρόκειται να συμβάλλει σε ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας του ανθρώπου προσφέροντας παράλληλα τόσο διευκόλυνση στον ίδιο, όσο και απαλλαγή στο περιβάλλον από περιττούς ρύπους.