Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχειακής μονάδας, όπου προτείνονται παρεμβάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τ.Ε.Ε Κ.Εν.Α.Κ. Σκοπός της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της μονάδας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την χρήση συγχρόνων τεχνολογιών, η μείωση των αέριων εκπομπών (CO2) καθώς και η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος στα κτίρια.
Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται βασικές πληροφορίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Αρχικά γίνεται αναφορά στην ενεργειακή διαχείριση, ακολουθούν γενικά στοιχεία περί K.Eν.Α.Κ, και οι ελάχιστες απαιτήσεις ενός κτιρίου αναφοράς. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αναλύοντας τα στάδια της ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η περίπτωση μελέτης και η υφιστάμενη κατάσταση της ξενοδοχειακής μονάδας. Αρχικά δίνονται τα βασικά στοιχεία της μονάδας, όπως τοποθεσία, έτος κατασκευής, ομάδα κτιρίων καθώς και τα κτίρια που προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση και τέλος οι χώροι που αποτελείται κάθε κτίριο. Ακολουθούν αναλυτική περιγραφή των κτιρίων και δίνονται τα σχέδια της υφιστάμενης κατάστασης τους. Στην συνέχεια υπολογίζεται η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κάθε κτιρίου και παραθέτοντας τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά Απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης, όπου τα κτίρια κατηγοριοποιούνται στην κλάση Η. Έπειτα, προτείνονται ενεργειακής αναβάθμισης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην ξενοδοχειακή μονάδα.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η ενεργειακή αναβάθμιση της ξενοδοχειακή μονάδας. Υπολογίζονται οι συντελεστές θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων για αδιαφανή και διαφανή δομικά στοιχεία με στόχο την επιλογή της κατάλληλης μόνωσης τοιχοποιίας καθώς και των κατάλληλων κουφωμάτων, πάντα ως γνώμονα τις προκαθορισμένες τιμές της τεχνικής οδηγίας του Κ.Εν.Α.Κ.. Ακολουθεί, ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών, των ψυκτικών φορτίων καθώς και της εγκατάστασης του μονοσωλήνιου συστήματος για κάθε κτίριο (Α και Β) με στόχο την επιλογή του κατάλληλου σύστημα θέρμανση και ψύξης. Επιπλεόν, πραγματοποιούνται οι απαραίτειτοι υπολογισμού για τα ζεστα νερά χρήσης (ΖΝΧ) με συστήματα συγχρονων τεχνολογιών και ΑΠΕ. Ακομα περιγράφεται το ενεργειακά αναβαθμισμένο συστήματο φωτισμού.
Στο τέταρτο κεφάλαιο δίνονται τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΠΕΑ) μετά τις ενεργειακές παρεμβάσεις όπου αναλύονται αναλυτικά οι ετήσιες καταναλώσεις πρωτογενούς ενέργειας στη νέα κατάσταση των κτιρίων όπου επιτυγχάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην κλάση Β.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η οικονομοτεχνική ανάλυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Υπολογίζεται το κόστος κάθε παρεμβάσεις, το συνολικό κόστος ενεργειακής αναβάθμισης καθώς επίσης και τα χρόνια απόσβεσης του έργου.
Τέλος δίνονται τα συμπεράσματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα καταγράφεται η επίτευξη των στόχων δηλαδή της εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες, της μείωσης των αέριων εκπομπών (CO2) καθώς και της βελτίωσης του εσωτερικού κλίματος των κτιρίων.