dc.description.abstract |
Η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, όπως και σε κάθε άλλη χώρα άλλωστε, είναι αναγκαίο να λειτουργεί σωστά φροντίζοντας για την τήρηση των κανόνων της νομιμότητας και για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Βέβαια, σε πρακτικό επίπεδο είναι πολλά τα προβλήματα που συναντώνται στη διοικητική πραγματικότητα, όπως είναι το φαινόμενο της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της ιδιοτέλειας σε τοπικό, περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.
Ο σκοπός της εργασίας, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, είναι να παρουσιάσει το έργο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. το οποίο στοχεύει στην καταστολή της διαφθοράς και στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα.
Η ύλη της εργασίας διακρίνεται σε πέντε τμήματα. Στο πρώτο από αυτά που έχει τον τίτλο ΄Ιστορία – Θεσμικό Πλαίσιο' παρουσιάζονται αφενός η θέσπιση του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ως όργανο εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και αφετέρου η σύσταση του Συνήγορου του Πολίτη ως όργανο εξωτερικού ελέγχου.
Στο δεύτερο τμήμα καταγράφονται η αποστολή, οι στόχοι αλλά και οι αρμοδιότητες με τις οποίες έχει επιφορτιστεί το Σώμα, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο του. Στο ίδιο τμήμα γίνεται αναφορά στον Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς, όπου αναλύεται η συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προς τους πολίτες αλλά και το αντίστροφο. Επίσης, παρατίθεται στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δι@υγεια.
Στο τρίτο τμήμα, επισημαίνεται η οργάνωση του Σ.Ε.ΕΔ.Δ. το οποίο στελεχώνεται από τον Ειδικό Γραμματέα, τους Επιθεωρητές – Ελεγκτές, τους Βοηθούς Επιθεωρητές – Ελεγκτές και τους Προϊστάμενους Ελεγκτές. Επίσης, παρουσιάζεται το οργανόγραμμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. και το πεδίο παρέμβασης, με τις υπηρεσίες που ελέγχονται.
Ακολουθεί το τέταρτο τμήμα με τις ετήσιες εκθέσεις δραστηριότητας, καθώς και τα στοιχεία για τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. . Συγκεκριμένα, καταγράφονται περιπτώσεις ελέγχων των ετών 2013 και 2014.
Στο τελευταίο τμήμα προσεγγίζεται η διεθνής δραστηριότητα του Σώματος, οι επαφές με αντίστοιχους θεσμούς άλλων χωρών και τα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί.
Στην συνέχεια παρατίθενται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL'S) διαδικτυακών τόπων από όπου αντλήθηκαν πληροφορίες και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.
Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον επιβλέποντα καθηγητή Χρήστο Τσουραμάνη για την πολύτιμη βοήθεια του, τις χρήσιμες υποδείξεις και συμβουλές που συνέβαλαν στην εκπόνηση της παρούσας εργασίας. |
el |