Επιτομή:
Το θέμα που πραγματεύεται η παρούσα πτυχιακή εργασία είναι η Ανάπτυξη Εφαρμογής Υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αρχικά στην εισαγωγή παρατίθενται εισαγωγικές έννοιες, ο σκοπός και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος
Στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για την Φορολογία. Δίνεται η ιστορική αναδρομή του όρου, οι σκοποί και οι επιπτώσεις, και τέλος τα είδη των φόρων (οι φόροι εισοδήματος, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, φόροι επί των ακινήτων, οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών, δασμοί, λοιποί φόροι, περιγραφικές ετικέτες που έχουν δοθεί σε κάποιους φόρους, τέλη και αποτελεσματική φορολόγηση).
Το θέμα του 2ου κεφαλαίου είναι πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό Φορολογικό Σύστημα. Καταγράφονται έννοιες/όροι όπως το φορολογικό δίκαιο, τα φορολογικά συστήματα της Ελλάδας από την ίδρυση του κράτους μέχρι σήμερα (νεότεροι χρόνοι), και τέλος οι αρχές του Δημοσίου Λογιστικού (προϋπολογισμός, έσοδα και δαπάνες, ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Στο 3ο κεφάλαιο τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες Διατάξεις», αναλύεται το αντικείμενο και το υποκείμενο του φόρου, οι απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπολογίζεται ο κύριος φόρος (υπολογισμός του κύριου φόρου για τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα γήπεδα), υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος, προσδιορίζεται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και ο χρόνος υποβολής δήλωσης, η χορήγηση εκπτώσεων και η αναστολή πληρωμής φόρου, η πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, η συμπλήρωση των διατάξεων του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, η εξόφληση φόρου, η μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η συμπλήρωση διατάξεων του ν. 3427/2005 σχετικά με την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, και τέλος οι μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις.
Στο 4ο κεφάλαιο τα Λογιστικά Συστήματα Πληροφορικής, αφού δοθούν οι απαραίτητες εισαγωγικές έννοιες (ορισμοί), διερευνώνται οι διαφορετικότητες συστημάτων (σχετικά με το περιβάλλον, σχετικά με την δραστηριότητα), οι ιδιότητες των συνθέτων συστημάτων (βασικές έννοιες), η αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων, οι τύποι πληροφοριακών συστημάτων (ταξινόμηση με βάση τον τρόπο επεξεργασίας, ταξινόμηση με βάση το στόχο, ταξινόμηση βασισμένη στη φύση της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον), οι προδιαγραφές των πληροφοριακών συστημάτων (επίσημες εναντίον άτυπων προδιαγραφών, συστατικά των προδιαγραφών), οι μεθοδολογίες ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων (φάσεις παραγωγής, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του μοντέλου SDLC), η ενοποιημένη διαδικασία -unified process (φάσεις παραγωγής, κανονισμοί, διάφορες έννοιες της ενοποιημένης διαδικασίας ενός συστήματος, εφαρμογή της μεθοδολογίας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ενοποιημένης διαδικασίας), η πολυπλοκότητα των πληροφοριακών συστημάτων (η στρατηγική στη λειτουργική διαμόρφωση), και τέλος τα διαγράμματα ροής δεδομένων (χαρακτηριστικά και ιδιότητες των διαγραμμάτων ροής δεδομένων).
Το θέμα του 5ου κεφαλαίου είναι η ανάπτυξη εφαρμογής υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παρουσιάζεται η ανάπτυξη εφαρμογής υπολογισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κτίσματα, ΕΝΦΙΑ – οικόπεδα, ΕΝΦΙΑ – γήπεδα), και τέλος δίνονται παραδείγματα υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κτίσματα, ΕΝΦΙΑ κτίσματα, ΕΝΦΙΑ οικόπεδα).
Στο τελευταίο κεφάλαιο τα συμπεράσματα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την βιβλιογραφική έρευνα αλλά και από τα παραδείγματα Υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.