dc.description.abstract |
Το θέμα της παρούσας βιβλιογραφικά ερευνητικής πτυχιακής εργασίας είναι «Κατά πόσο επηρεάζει η εφαρμογή των ΔΛΠ στην άσκηση της Δημιουργικής Λογιστικής στις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών».
Το θέμα αναλύεται ως εξής:
Στο 1ο κεφάλαιο τις «Εισαγωγικές Έννοιες», καταγράφονται η βιβλιογραφική ανασκόπηση της εννοίας της Δημιουργικής Λογιστικής, οι βασικοί όροι των οικονομικών καταστάσεων και των χρηματοοικονομικών δεικτών, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), η διαφορά μεταξύ των Γενικά Αποδεκτών Λογιστικών Αρχών (Generally accepted accounting principles-GAAP) και των ΔΠΧΠ (International Financial Reporting Standards-IFRS) και τέλος η επιχειρηματική ηθική.
Στο 2ο κεφάλαιο τα «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα», αναλύονται το θεωρητικό υπόβαθρο των Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Π., οι επιδιώξεις των Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Π., η οργάνωση των λογιστικών βιβλίων για οι ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή των Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Π. (τήρηση βιβλίων κατά τη φορολογική νομοθεσία, τήρηση βιβλίων κατά τα Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Π.), οι λογιστικές καταστάσεις κατά τα Δ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Π. (ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων, κατάσταση ταμειακών ροών), το προσάρτημα, τα συνοπτικά οικονομικά στοιχειά και πληροφορίες και τέλος οι κανόνες αποτιμήσεως (έξοδα εγκαταστάσεως, αξία υπερπροσόδου, ενσώματες ακινητοποιήσεις, συμμετοχές σε συγγενείς επιχειρήσεις, αποθέματα, ανεπίδεκτες απαιτήσεις εισπράξεως, αξίες εκφραζόμενες σε ξένο νόμισμα).
Στο 3ο κεφάλαιο η «Δημιουργική Λογιστική», παρουσιάζονται η έννοια της Δημιουργικής Λογιστικής, ο ορισμός της, οι πρακτικές της, τα χαρακτηριστικά της, οι τεχνικές της (ταξινομήσεις των τεχνικών της, ρυθμιστική ευελιξία, έλλειψη ρύθμισης, διαχειριστικές αποφάσεις και υποθέσεις για το μέλλον, χρονοδιάγραμμα ορισμένων συναλλαγών, χρήση τεχνητών συναλλαγών, αναβάθμιση και παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών), η σχέση της εταιρικής διακυβέρνησης και της Δημιουργικής Λογιστικής (αρχές και αποτέλεσμα της εταιρικής διακυβέρνησης), τα κίνητρα και τέλος σχέση της ηθικής με την Δημιουργική Λογιστικής.
Στο 4ο κεφάλαιο τις «Οικονομικές Καταστάσεις και Δημιουργική Λογιστική», δίνονται στοιχεία για την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, του ισολογισμού, της τρέχουσας κατάστασης ταμειακών ροών, της χρήσης και της τυποποίησης των οικονομικών καταστάσεων, των χρηματοοικονομικών δεικτών (χρήσεις και είδη δεικτών), της μερισματικής απόδοσης (χρήση δεικτών για την ανάλυση της απόδοσης, ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος, ανάλυση δεδομένων με χρονολογική σειρά, συγκριτική ανάλυση), της ποιότητας των κερδών λόγω επηρεασμού της Δημιουργικής Λογιστικής και τέλος οι περιορισμοί της ανάλυσης δεικτών.
Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται παραδείγματα χρήσης τεχνασμάτων Δημιουργικής Λογιστικής. Πραγματοποιείται εντοπισμός τεχνασμάτων Δημιουργικής Λογιστικής στον ισολογισμό εταιριών (ενίσχυση ισολογισμού, υπερεκτίμηση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεις υποτίμησης) και τέλος καταγράφεται η υπόθεση Enron (το ιστορικό της εταιρίας, η αρχή του λογιστικού σκανδάλου, λογιστικές πρακτικές, διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών της Enron).
Στο τελευταίο κεφάλαιο, αφού ολοκληρώθηκε η παρούσα πτυχιακή εργασία και έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα ζητήματα που πραγματεύτηκε, εξάγονται συμπεράσματα για τον βαθμό επηρεασμού κατά την εφαρμογή των ΔΛΠ στην άσκηση της Δημιουργικής Λογιστικής στις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών. |
el |