Επιτομή:
Η πάροδος του χρόνου προκαλεί στον οφθαλμό μια πάθηση γνωστή ως πρεσβυωπία. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την πάθηση της οποίας τα συμπτώματα ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών. Το κυριότερο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η απώλεια της ικανότητας εστίασης σε κοντινή απόσταση, μικρότερη του 1 μέτρου, με αποτέλεσμα οι εργασίες που απαιτούν κοντινή όραση να γίνονται αδύνατες.
Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των τρόπων αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας με μη επεμβατικές μεθόδους. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια σύντομη περιγραφή της ανατομίας του οφθαλμού και των θεωριών που έχουν αναπτυχθεί για τα αίτια εμφάνισης της πρεσβυωπίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αξιολογούνται οι οφθαλμικοί φακοί ως μέσο αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Γίνεται αναφορά στα είδη οφθαλμικών φακών, μονοεστιακοί, διπλεστιακοί και πολυεστιακοί, και σύγκριση - εκτίμηση των κατηγοριών αυτών ως προς τις διαφορές τους και τις περιπτώσεις που ενδείκνυται η χρήση τους.
Στο επόμενο κεφάλαιο ακολουθεί αντίστοιχου περιεχομένου παρουσίαση και σύγκριση των φακών επαφής που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Επιπλέον παρουσιάζονται τόσο οι κατηγορίες βάσει των τεχνικών κατασκευής αλλά και των χρησιμοποιούμενων υλικών, καθώς και οι κατηγορίες τους με βάση τις ακολουθούμενες τεχνικές διόρθωσης.
Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική παρουσίαση της τεχνικής μονο-όρασης η οποία μπορεί να υλοποιηθεί τόσο με τη χρήση φακών επαφής όσο και επεμβατικά και καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις αποτελεί τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσης μελέτης τα οποία συνοψίζονται στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει γενικά καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Κάθε περίπτωση ασθενούς, εξετάζεται με βάσει πλήθος κριτηρίων και προτείνεται η ενδεδειγμένη ανά περίπτωση μέθοδος.