Επιτομή:
Περίληψη
Η παρακάτω εργασία αποτελεί μία μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συγκεντρωθούν πληροφορίες που αφορούν τον κερατόκωνο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Ο κερατόκωνος λοιπόν είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού που ανήκει στις δυστροφίες και διακρίνεται σε υποκλινικό, ήπιο, μεσαίο και προχωρημένο.
Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο σχετίζεται με την κληρονομικότητα αλλά και με τους περιβαλλοντολογικούς και ορμονικούς παράγοντες.
Τον συναντάμε σε συχνότητα 1/2000 και τα συμπτώματα του είναι ευαισθησία στο φώς ερεθισμός και έντονο τρίψιμο του οφθαλμού θολή όραση και απότομη μείωση της οπτικής οξύτητας.
Η διάγνωση του γίνεται με αρκετά μέσα όπως με την σχισμοειδή λυχνία και το κερατόμετρο αλλά τα πιο λεπτομερή συμπεράσματα τα βγάζουμε με την τοπογραφία κερατοειδούς και την οπτική τομογραφία συνοχής.
Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος ποικίλουν ανόλογα με το στάδιο το οποίο βρίσκεται και φυσικά ανάλογα τις ανάγκες του ασθενή. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι η χρήση διάφορων τύπων φακών επαφής είτε σε συνδυασμό με διασύνδεση κολλαγόνου είτε χωρίς αυτό και η διάφοροι τύποι μεταμόσχευσης του κερατοειδούς ανάλογα με τις την περίπτωση αλλά και τις ανάγκες του ασθενή.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν η πάθηση αντιμετωπισθεί έγκαιρα και με ορθό τρόπο δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην όραση.