Επιτομή:
Εισαγωγή: Η ανθρώπινη όραση είναι η πιο σημαντική από τις αισθήσεις του ανθρώπου και οποιαδήποτε διαθλαστική ανωμαλία προκαλεί αμετρωπίες. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της αμετρωπίας, εκτός από τα γυαλιά οράσεως, χρησιμοποιούνται ευρέως οι φακοί επαφής.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί η συμπεριφορά των μηνιαίων φακών επαφής σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως την αξιολογούν οι ίδιοι οι χρήστες, τόσο στην ποιότητα όρασης όσο και στην άνεση που προσφέρουν.
Υλικά και μέθοδοι: Για την διεξαγωγή της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο σε έντυπη μορφή, το οποίο διανεμήθηκε σε καταστήματα οπτικών ειδών, στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Το δείγμα ήταν 200 άτομα, με διαθλαστικά προβλήματα, Χρήστες μαλακών φακών επαφής σιλικόνης υδρογέλης και υδρογέλης και ηλικίας 15-40 ετών. Αποκλειστήκαν άτομα με οφθαλμικές νόσους ή τραύματα κερατόκωνου. Για την ανάλυση των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα ανάλυσης SPSS και το Chi square test, το οποίο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στατιστικών προβλημάτων όπου απαιτούνται συχνότητες κατηγοριών. Στην προκειμένη περίπτωση επιλέχθηκε επειδή θέλαμε να ελέγξουμε αν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις συχνότητες εμφάνισης των αποτελεσμάτων των ποιοτικών μεταβλητών που αντλήθηκαν από το ερωτηματολόγιο.
Αποτελέσματα: Το υλικό των φακών επαφής που προτιμούν οι χρήστες είναι οι φακοί σιλικόνης- υδρογέλης (41,5%), οι ημέρες χρήσης είναι οι 7 ημέρες ανά εβδομάδα (30%) ενώ οι ώρες χρήσης που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα είναι απο 12-18 ώρες ανά ημέρα (35%). Ο βασικός λόγος για την χρήση φακών επαφής είναι η εξωτερική εμφάνιση (54,5%). Το 82% του πληθυσμού, θεωρεί την εισαγωγή και αφαίρεση των φακών εύκολη διαδικασία(82%) καθώς επίσης και η άνεση που προσφέρουν οι φακοί κατά την εφαρμογή αξιολογήθηκε θετικά στο μεγαλύτερο δείγμα (51,5%). Τα σημάδια που φαίνεται να παροτρύνουν τους χρήστες να προβούν σε αντικατάσταση των φακών είναι κυρίως η Ξηροφθαλμία (28,5%), η δυσανεξία (23,5%) και η θολή όραση (21%). Τα πρώτα σημάδια αντικατάστασης εμφανίζονται κυρίως στην 4η εβδομάδα (54,5%) και στην 3η εβδομάδα (34,5%).