Επιτομή:
Η οπτομετρία, ως κλάδος των επαγγελμάτων υγείας εξειδικεύεται στην μέτρηση της όρασης, καθώς επίσης και στην διάγνωση, αποκατάσταση αλλά και θεραπεία των λειτουργικών προβλημάτων του οπτικού συστήματος. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας, αποτελεί η διερεύνηση των κατάλληλων οπτομετρικών εξετάσεων σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, με αφετηρία την εμφάνιση της πρεσβυωπίας και των μετέπειτα διαταραχών της όρασης, σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση της ψυχολογίας τους, καθώς επίσης και την εύρεση στοχευμένων μεθόδων αντιμετώπισης.
Στο πρώτο μέρος, γίνεται σύντομη αναφορά στη εξέλιξη του οφθαλμού, την ανατομία του, την αγγείωσή του και περαιτέρω έμφαση δίνεται στην ανάλυση των δομών εκείνων που επηρεάζονται άμεσα με το πέρας της ηλικίας και αποτελούν: το ακτινωτό σώμα και ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού.
Στην συνέχεια αναλύεται η πρεσβυωπία, τα συμπτώματα και η εξέλιξή της. Περιγράφεται ο ειδικός οπτομετρικός έλεγχος και παρατίθενται οι ενδεχόμενοι τρόποι αντιμετώπισής της καθώς και οι νεότερες εξελίξεις αυτών.
Έπειτα γίνεται αναφορά στον καταρράκτη, που είναι αποτέλεσμα των αλλοιώσεων που υπόκειται ο κρυσταλλοειδής φακός, μετά την ηλικία εμφάνισης της πρεσβυωπίας. Γίνεται διάκριση στα είδη του και αναφορά στα κλινικά συμπτώματα. Αναλύεται η οπτομετρική εξέταση και παρουσιάζονται οι μέθοδοι αντιμετώπισης του.
Ακολουθεί η περιγραφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ο διαχωρισμός των τύπων της πάθησης, η συμπτωματολογία, οι οπτομετρικές εξετάσεις και οι προτεινόμενες θεραπευτικές μέθοδοι.
Αντίστοιχα και στην περίπτωση του γλαυκώματος, αναφέρονται οι μορφές του, τα συμπτώματα, ο οπτομετρικός έλεγχος και η θεραπευτική αντιμετώπιση.
Επιπλέον, παρουσιάζεται η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών κάθε περίπτωσης, σύμφωνα με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη προσέγγιση και διαχείρισή τους από τους επαγγελματίες υγείας.
Τέλος το συμπέρασμα που προκύπτει., είναι ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της ψυχολογίας του ατόμου και της κατάστασης της όρασής του, ιδιαίτερα από την στιγμή εμφάνισης της πρεσβυωπίας και μετά.