Επιτομή:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εξελεγκτική πορεία της πόλης της Καλαμάτας γενικά και ειδικότερα την ανάπτυξή της στον αγροτικό και τουριστικό κλάδο. Παράλληλα, εξετάζεται η σχέση που συνδέει αυτούς τους δύο παραγωγικούς κλάδους και οι δυνατότητες της πόλης να δημιουργήσει μία σύζευξη αυτών των δύο. Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει την εξέταση της έννοιας της ανάπτυξης και ταυτόχρονα παρουσιάζονται κάποιες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η πόλη της Καλαμάτας και εξετάζονται οι αναπτυξιακοί άξονες του αγροτικού και του τουριστικού κλάδου.
Αναλυτικότερα, παρουσιάζεται η πόλη της Καλαμάτας, προσδιορίζεται η γεωγραφική τοποθεσία της και ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η εξέλιξη της πόλης της τελευταίες δεκαετίες. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις υποδομές που διαθέτει η πόλη, και ειδικότερα στο νέο αυτοκινητόδρομο που τη συνδέει με την πρωτεύουσα, στον Αερολιμένα της πόλης που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, στο Λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που έχει γίνει πόλος έλξης των κρουαζιερόπλοιων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, στη Μαρίνα της Καλαμάτας, στην οποία φιλοξενούνται σκάφη αναψυχής και τέλος, στον Ποδηλατόδρομο που διασχίζει την πόλη από το βορά μέχρι το νότο, ενδυναμώνοντας την οικολογική συνείδησή της.
Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται οι ιδιαίτεροι αρχαιολογικοί τόποι της περιοχής, οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται είτε μέσα, είτε περιμετρικά στην πόλη, τα εξέχουσας σημασίας μνημεία και μουσεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί για να αντιληφθεί την ιστορική σημασία του τόπου αυτού και οι θρησκευτικοί χώροι. Ακόμα, παρουσιάζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα αθλητικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην Καλαμάτα και προσελκύουν ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων.
Στη συνέχεια, εξετάζεται ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας στην πόλη της Καλαμάτας, αφού πρώτα παρουσιάζονται κάποια βασικά στοιχεία για τον κάθε κλάδο συνολικά. Ειδικότερα, στον αγροτικό τομέα παρουσιάζονται τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως ελιές, λάδι, σύκα, εσπεριδοειδή κ.ά. και η εξέλιξη της παραγωγής αυτών ανά τις δεκαετίες. Σχετικά με τον τουριστικό κλάδο, εξετάζεται η εξέλιξή του μέσα από τη δυναμικότητα των ξενοδοχειακών υποδομών και παράλληλα από τις αφίξεις του επιβατικού κοινού, τόσο μέσω του Αερολιμένα Καλαμάτας, όσο και μέσω του Λιμένα Καλαμάτας. Σημαντική παρουσίαση αποτελεί η συγκεντρωτική ανάλυση των μορφών τουρισμού που υποστηρίζει η Καλαμάτα. Εξέχουσας σημασίας είναι η παρουσίαση της μεγάλης επένδυσης της Costa Navarino, η οποία ήταν η αρχή για την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του τόπου και την τοποθέτησή του στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Τέλος, η παρούσα μελέτη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της σχέσης των δύο σημαντικών παραγωγικών κλάδων, του αγροτικού και του τουριστικού. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται συνοπτικά η έννοια του Αγροτουρισμού και επισημαίνεται η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη και παρουσιάζονται οι πρώτες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα αγροτουριστικού ενδιαφέροντος.