dc.description.abstract |
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, όπου διερευνάται ο ελεύθερος χρόνος των φοιτητών του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η διερεύνηση του εν λόγω θέματος κρίνεται επίκαιρη και αναγκαία καθότι οι νέοι αποτελούν πάντοτε μια ζωντανή και δραστήρια κοινωνική δύναμη.
Πιο συγκεκριμένα, βασικός σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί μια σύνθεση της γενικής εικόνας του ελεύθερου χρόνου των φοιτητών, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές μεταβλητές. Η έρευνα, που διεξήχθη υπό μορφή ερωτηματολογίου, πραγματοποιήθηκε σε δειγματολογικό πληθυσμό εκατό (100) ατόμων- φοιτητών του ΤΕΙ Μεσολογγίου την άνοιξη του 2012.
Αφετηρία της έρευνας ήταν η υπόθεση ύπαρξης διαφορών αναφορικά με την κατανάλωση του ελεύθερου χρόνου από τους φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Αυτή η υπόθεση μας οδήγησε στο να θέσουμε διάφορα ερωτήματα, στα οποία η παρούσα εργασία προσδοκά να απαντήσει. Όπως, επί παραδείγματι, πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτουν οι φοιτητές του ΤΕΙ, αν η οικονομική κατάσταση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα και στην ποιότητα του ελεύθερου χρόνου, ποιες είναι οι πιο προσφιλής δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, αν απολαμβάνουν και ικανοποιούνται από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και τι προτάσεις ή σχόλια κάνουν σχετικά με τις ελλείψεις υποδομών σε μια ημιαστική –αγροτική περιοχή όπως αυτή του Μεσολογγίου.
Η παρούσα εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια στα οποία εξετάζονται τα εξής:
Στο πρώτο κεφάλαιο, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, επιχειρείται η κατανόηση της έννοιας του ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον, παρατίθενται διάφορες φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές ερμηνείες της εν λόγω έννοιας που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την χρονική της διάσταση, καθώς και τα βασικά ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, εξετάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της στατιστικής ανάλυσης. Περιγράφονται οι διάφοροι τύποι ερωτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν στη σύνταξη του ερωτηματολογίου καθώς και ο σκοπός της έρευνας.
Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης μέσα από πίνακες και γραφήματα.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, παρατίθενται τα συμπεράσματα της στατιστικής έρευνας μέσα από την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. |
el |