Επιτομή:
Η ψηφοφορία αποτελεί μια δράση η οποία θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τον όρο ηλεκτρονική ψηφοφορία περιγράφεται μια εκλογική διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασία και της διαδικασίας υποβολής και καταμέτρησης των ψήφων.
Λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στις μέρες μας, γιατί να μην μπορούν οι άνθρωποι να ψηφίσουν με τη χρήση διαδικτύου σε εθνικές ή τοπικές εκλογές με την ίδια ασφάλεια και την άνεση που απολαμβάνουν, όταν διαχειρίζονται τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω διαδικτύου ή χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
Η εφαρμογής ηλεκτρονικών μορφών ψηφοφορίας για τοπικές, περιφερειακές και εθνικές εκλογές αναπτύσσεται σε παγκόσμια κλίμακα ως μια αποτελεσματική και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση με τις συμβατικές μορφές - μεθόδους της ψηφοφορίας, καθώς επίσης και με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των πολιτών (Chondros et al., 2013).
Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι η αποδοχή της από τους ψηφοφόρους. Θέματα εμπιστοσύνη και ενημέρωσης – υποστήριξης του κοινού βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την εφαρμογή ή την απόρριψη χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ανεξαρτήτως από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (Delis et al, 2014).
Ως μέρος της παρούσας μελέτης γίνεται καταγραφή ηλεκτρονικών μορφών ψηφοφορίας που έχουν εφαρμοστεί ή εφαρμόζονται σήμερα σε διάφορα κράτη. Επίσης, περιγράφετε η βασική δομή ενός συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οι απαιτήσεις και αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ειδικότερη ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας.
Κατόπιν διατυπώνονται τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των βασικότερων εμποδίων στη εφαρμογή σχετικών συστημάτων ψηφοφορίας.