Επιτομή:
Ζούμε σε μία εποχή οικονομικής κρίσης που εντείνει τον ανταγωνισμό που λειτουργεί πλέον σε παγκοσμιοποιημένη βάση. Άλλα χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι ότι υπάρχει σημαντική μείωση της αγοραστικής ζήτησης που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κεφάλαια μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών χωρών. Παράλληλα, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ως εκ τούτου η μετάδοση γνώσης και πληροφοριών είναι ταχεία αλλά και απαραίτητη για την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα μίας επιχείρησης.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο περιβάλλον επιβάλλει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις γι’αυτό και το πλήθος αυτών τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος των εταιρειών μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι να διευρύνουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, να μειώσουν τα κόστη τους αλλά και να αυξήσουν τα κέρδη τους, να εκσυγχρονισθούν, να ισχυροποιηθούν οικονομικά αλλά και εν τέλει να επιβιώσουν.
Η παρούσα εργασία αναλύει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε θεωρητικό επίπεδο με έμφαση στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Στη συνέχεια αναλύεται η μελέτη περίπτωσης της συγχώνευσης του ΟΤΕ με την Deutsche Telecom και κλείνει με αξιολόγησή της και προτάσεις για το μέλλον.